dilluns, 3 d’octubre del 2016

Política i saviesa




Hernández Pijuan 1997



"Les institucions polítiques són un reflex de les nostres ànimes. Dit d'una altra manera, les institucions polítiques expressen i encarnen la saviesa popular de l'època. Si no es dóna aquesta saviesa entre la gent, aquestes institucions posen de manifest la seva ignorància. La situació de la nostra saviesa i la nostra ànima estan íntimament lligades.

Les nostres institucions no funcionen, perquè les nostres ànimes no funcionen. La nostra tara espiritual afecta les nostres vides individualment i també les nostres institucions. Diguem-ho clarament. No podem tenir bones institucions polítiques si les nostres visions són excessivament estretes i la nostra saviesa lamentablement limitada. Així doncs, el camí cap a unes bones institucions polítiques i socials és a través d'un aprofundiment de la nostra saviesa i de l'ampliació de les nostres visions: és a dir, eixamplant les nostres ànimes. És l'únic camí. No n'hi ha d'altre.

(...)

Quina és, doncs, la recepta correcta per construir o reconstruir un sistema polític? No concentrar-se únicament en reformar les institucions, intentant especialment fer-les instruments tècnics "perfectes". Adquirir saviesa. Millorar i eixamplar les nostres visions. Aprofundir en un mateix. Llavors les nostres institucions funcionaran. I només llavors.

(...)

Culpem les institucions de la nostra situació, de la nostra insatisfacció, de la nostra infelicitat. Per què? Perquè és molt dur acceptar que tenim les institucions que ens mereixem, que en som responsables, que reflecteixen el nostre interior, és a dir, la nostra pròpia vàlua.

(...)

No culpeu les institucions d'allò que són. Culpeu-vos d'allò que sou. I no us n'amagueu. Amagar-se no du enlloc. Estàs preparat per canviar? No. Doncs no esperis que les institucions canviïn. Les institucions reflecteixen qui ets, incloent-hi la teva indolència, la teva manca de responsabilitat, la teva actitud de "demà", la teva esperança de "Déu proveirà".

(...)

Evoquem la nostra humanitat, desitjant allò que hi ha de més bo en nosaltres, intentant esdevenir allò que potencialment podem esdevenir, allò que hauríem de ser, en el millor sentit de la paraula. Només llavors conservem la nostra humanitat, donem testimoni de qui som realment."


Henryk Skolimowski a L'opinió dels polítics des d'una perspectiva espiritual, publicat a Via fora! num. 53, hivern de 1997.