diumenge, 16 d’octubre del 2016

Observació



Jawlensky 1917


"Per a despertar, l'únic camí és l'observació. És anar-se observant a un mateix, les pròpies reaccions, els propis hàbits i la raó de perquè respons així. Observar-se sense crítiques, sense justificacions ni sentit de culpa ni pors a descobrir la veritat. T'has de conèixer a fons."


"L'observar-se a si mateix és estar atent a tot el que passa dins teu i al teu voltant, com si això li passés a una altra persona, sense personalitzar-ho, sense judici ni justificacions ni esforços per canviar el que està succeint, ni formular cap crítica ni autocompadir-se. Els esforços que facis per canvia són pitjor, ja que lluites contra unes idees i el que cal fer és entendre-les, per tal que elles caiguin per si mateixes quan comprenguis la seva manca de realitat."


"Fer esforços per canviar és contraproduent, ja que el que et canviarà és la veritat: l'observar la veritat i entendre que la teva programació no et deixa ser tu. Observar és el que et canviarà. "La vida no observada, no examinada, no val la pena viure-la, perquè no és vida", deia Sòcrates.

Cal donar-nos compte de totes les reaccions que sorgeixen en mirar una persona, un paisatge o tu mateix.  Observar com acostumo a reaccionar davant determinades situacions. Mirar amb objectivitat, com si no fossis tu, prenent consciència del que passa dins teu i fora teu, estant atent (com quan condueixes). Fer-ho sense judicis valoratius, perquè si hi poso etiquetes, ja no veig la cosa com és. Copsar la cosa, sense prejudicis, només entenent-ho."


Anthony de Mello (1931-1987) a La iluminación es la espiritualidad, text publicat el 1987 a la revista Vida Nueva.