dijous, 26 de gener del 2023

Correlacions



Bernat Despuig 1450


"És possible establir un paral·lelisme entre l'ascensió i el declivi dels grans estils literaris i artístics, i l'auge i decadència de la societat -o part d'ella- que els hi ha donat vida. La catedral gòtica s'eleva, floreix i s'esfuma en harmonia perfecta amb el naixement i caiguda dl moviment comunal medieval. L'arquitectura i l'escultura barroques estan també íntimament lligades a l'expansió i decadència de les monarquies de la Contrareforma.

Un estil no viu de la seva bellesa abstracta ni de la seva aplicabilitat, sinó de la seva comunió amb la cultura vivent. Quan la tradició social s'enfonsa, quan existeixen una sèrie d'estils variats, el veritable estil desapareix, mor. Aquesta és la raó per la qual en comparar el monument medieval amb el gòtic modern ens sembla veure la mateixa relació que entre un lleó de carn i ossos i un de fusta."


Christopher Dawson a Progrés i decadència de les civilitzacions antiga i moderna, publicat a The Sociological Review, vol. XVI, gener de 1924. Inclòs a Dinàmica de la història universal (1957).