diumenge, 11 de març del 2018

Viure amb veritat



Goya 1787


"La vida és complexitat, però vivim una època en què es pretén que la vida sigui fàcil, divertida, sexi i formidable. Hem oblidat que la vida és una recerca de sentit. Com va dir Ciceró el cultiu de l'ànima és la recerca de la saviesa, en això consisteix l'humanisme, que és la base de la cultura europea: aprendre a viure amb veritat, sent justos i creant bellesa.

Quan dic “veritat” em refereixo a la veritat metafísica, en què consisteix la dignitat dels éssers humans, a què hauríem d’aspirar. Es tracta d’aquella veritat immutable que fa que una pintura de Goya, la música de Bach o la filosofia bàsica que trobem en els clàssics continuï sent vàlida. Aquestes veritats universals que ens recorden que tots formem part de la mateixa humanitat. És el contrari del món actual on tot és transitori, immediat i sense sentit.

Els valors que dominen el nostre món són l'eficiència, la productivitat, la quantitat, la flexibilitat. Són valors comercials que s'apliquen a tot, des de la política fins a l'educació. La nostra educació no està interessada a donar cap noció de la saviesa, pretén fer-nos llestos. Avui el valor clau és que les coses siguin útils, tot el que no és útil sobra. Passa el mateix en els mitjans de comunicació, el que compten són les audiències i les xifres.

Sense aquests valors humanistes universals, si eliminem la compassió, la recerca de la saviesa i la justícia, el concepte mateix de qualitat de vida desapareix.

Fer coses que tinguin sentit és difícil. Preferim no pensar en nosaltres mateixos perquè quan ho fem ens deprimim, així que tendim al que és fàcil, ho convertim tot en consum i busquem la distracció. Tots som còmplices d’aquesta societat kitsch, i ara estem desesperats per les seves conseqüències polítiques.

La consciència ens dona una perspectiva diferent de què és una vida justa i una bona societat, però aquesta consciència cal formar-la. Compte amb la banalitat d’“això és just i bo perquè m'ho sembla a mi”! És necessària una educació en dignitat humana, aquests valors de què parlen els grans pensadors de tots els temps. Sòcrates deia que ens hauríem de fer dues preguntes: què és una bona vida i com contribuir a una bona societat. Si en prenem consciència, exigirem una altra educació, una altra societat."


Rob Riemen a La Contra de La Vanguardia del 03.03.2018