dijous, 22 de març del 2018

Operacions militars







"Regnar per mitjà de la divinitat és un assumpte de virtut, i regnar per mitjà de les armes és també un assumpte de virtut. Hi ha cinc classes d'operacions militars: operacions militars motivades per la justícia, per la resposta, per la còlera, per la cobdícia i per l'orgull.

A executar als violents i rescatar els febles se'n diu justícia. A mobilitzar-se únicament quan es fa inevitable a causa de l'agressió dels enemics se'n diu resposta. A lluitar per raons minúscules i perdre el control sobre la ment se'n diu còlera. A aprofitar-se de la terra dels altres i desitjar la seva riquesa se'n diu cobdícia. A enorgullir-se de la mida del país i de la magnitud de la població i a desitjar semblar intel·ligent als països rivals, se'n diu orgull.

L'acció militar basada en la justícia porta al bon govern. L'acció militar basada en la resposta porta a la victòria. L'acció militar basada en la còlera porta a la derrota. L'acció militar basada en la cobdícia porta a la mort. L'acció militar basada en l'orgull porta a l'extinció. Aquesta és la dinàmica natural."


Wenzi 80



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)