dimarts, 13 de març del 2018

Formació universitària



Lorenzo Lotto 1535



"La universitat hauria d'aspirar a formar professionals competents socialment compromesos. Universitaris conscients del seu deute amb les oportunitats que la societat els ha donat. Professionals proactius i emprenedors, promotors d'un clima de treball cordial i potenciador dels talents de cadascú. I un cop superat l'individualisme curt de mires que pretén guanyar a qualsevol preu, contribuir a l'únic i autèntic benefici: el de tots.

És una utopia esperar tant de la formació universitària? Potser l'única manera de fer arrelar el compromís social i la voluntat de servir -d'integrar aquesta aspiració com un element de la vida professional- és apuntar encara més amunt i afegir un tercer repte. El compromís social no hauria de suposar una càrrega extra per al professional competent: ha de ser part d'una manera de viure, una aposta per ser cada dia més plenament humans.

En definitiva, el tercer repte de la formació universitària és aspirar a transmetre i encomanar l'humanisme en el sentit més ambiciós: l'excel·lència humana, els valors i el patrimoni d'experiència i saviesa heretada a través de la cultura. Si pretenem que aquest humanisme -l'aspiració a viure amb plenitud la condició humana- arreli en els estudiants, la universitat ha de posar-los en contacte amb la tradició cultural transmissora de valors: l'art, la filosofia, la literatura -en definitiva, la cultura-. I atès que l'excel·lència humana s'assimila per contagi, cadascun dels membres de la comunitat universitària -alumnat, professorat i personal d'administració i serveis- està cridat a fer de l'àmbit acadèmic un espai impregnat d'autèntic humanisme. Llavors la universitat serà capaç de formar empresaris humanistes, periodistes humanistes, metges humanistes, humanistes professionals del sector cultural...

La crisi no és només econòmica. Vivim una crisi en la transmissió dels valors humans del nostre patrimoni cultural. És, doncs, el moment de contribuir a la confluència de la competència professional, la responsabilitat social i l'humanisme en la formació universitària. Si no ens volem arriscar a criar vampirs a les aules, cal apostar pels professionals humanistes."


Teresa Vallès a La Vanguardia del 18.09.2011