dimecres, 28 de març del 2018

Festes populars







Les festes populars són fonamentals en la nostra identitat col·lectiva. Dos exemples serviran per fer referència a una multitud: la Patum de Berga i la Festa Major de Vilafranca. És molt important mantenir i potenciar les nostres festes populars.

En aquest sentit, assenyalem tres factors a tenir en compte:

- la presència d'elements religiosos en les festes populars. Tradicionalment això no representava cap problema, però en un cert moment aquests elements es posaren en qüestió considerant que la qüestió religiosa era un afer privat i que havia de quedar al marge de les manifestacions col·lectives. En molts casos es van suprimir o van passar a ser residuals, ja que no hi va haver una capacitat de rellegir-los i mantenir-los a partir de la recuperació d'un significat actualment vigent. En molts casos aquesta tasca continua estant pendent de fer. Cal gent capaç de fer aquesta reinterpretació des de la consistència, no des de la superficialitat.

- l'exigència de rigor i qualitat en la implementació dels elements folklòrics tradicionals: gegants, dracs i altres bèsties, dimonis, balls de bastons i d'altres menes, etc. Per fer possible la seva continuïtat, aquests elements s'han de portar a terme des de la seriositat i l'exigència. No hi ha lloc per a les imitacions "barates", per a bèsties mal fetes o d'un gust estètic més que dubtós. Tampoc hi ha lloc per agafar aquests elements com a una ocasió de disbauxa, i menys encara de gamberrisme. Ni hi ha lloc per a les utilitzacions comercials de les festes. Ni per a la incorporació d'absurds mimetismes (com ara les "majorettes" o les "batucades"; aquestes coses poden tenir els seus marcs propis, però no desfigurar les festes populars tradicionals).

- la necessitat de convertir les festes populars en canals de participació ciutadana real, i especialment de participació dels joves. La qual cosa incrementarà el seu sentit com més s'apliquin els criteris de rigor, seriositat, exigència i qualitat abans esmentats. Participar en una festa popular no és qualsevol cosa; s'ha de fer bé. En aquest sentit, és bo que la preparació de les festes sigui llarga (tot l'any si cal), fomentant així la interrelació entre els participants i una millor realització. Les festes populars haurien de ser un element permanent de la vida local. I en el marc d'aquesta llarga i meditada preparació és on es pot produir fecundament el pertinent debat de com combinar intel·ligentment tradició i novetat en l'àmbit de les festes populars.