dijous, 1 de març del 2018

Justícia i proporció







"Quan els dirigents aprecien la justícia, creuen en el temps i l'assumeixen; abandonen els prediccions i utilitzen la saviesa.

Els éssers són molts, el coneixement és poc profund. És impossible tractar els molts adequadament mitjançant la superficialitat; els qui confien únicament en el seu propi coneixement inevitablement perden molt.

L'academicisme acaba després en l'engany, l'aventurisme és un camí de perill i destrucció. La liberalitat convulsiva condueix a l'absència de proporció; i si les parts dels que estan a dalt no estan determinades, les ambicions dels qui estan sota no tenen fi.

Imposar molts tributs enemista al poble, però si es pren poc i es dóna molt, no n'hi ha prou per a tothom. Per això, la liberalitat compulsiva és una manera d'atreure enemistat.

Considerats des d'aquest punt de vista, hom no es pot basar en els béns materials; les arts de la divinitat s'han de basar en la comprensió."


Wenzi 77



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)