dissabte, 1 de gener del 2022

Els noms dels mesos





- Gener: de januarius, al seu torn derivat de Janus, déu romà de les portes - ianua és porta en llatí -, els ponts i les fronteres, bifacial (mira endavant i endarrere). Fou Juli Cèsar qui, a la seva reforma del calendari (calendari julià, instituït el 46 a. C.), va decidir que l'any començaria el gener i no el març, per a preparar millor les campanyes militars.

- Febrer: de febraius, al seu torn derivat de Februus, déu etrusc de la mort i la purificació, que els romans van feminitzar al seu panteó, anomenant-lo Febris. Temps on se celebraven les februa o februalia, festes romanes de purificació (la febre també es considera com un rentat o purificació del cos; februare era purificar, guarir). Fou també Juli Cèsar que va introduir els anys de traspàs afegint un dia al febrer cada quatre anys.

- Març: de martius, al seu torn derivat de Mart, déu romà de la guerra. Inicialment era el primer mes de l'any, fos perquè començaven les campanyes militars, fos perquè començava la primavera, el bon temps, i això ho feia possible. Gener i febrer varen ser afegits al final del calendari romà al segle VII a. C.; fins llavors, el calendari romà només tenia deu mesos (amb un any de 304 dies), cosa que feia que les estacions no coincidissin regularment amb els mesos, el que comportava la confusió corresponent.

Abril: del llatí aprilis, perquè és el temps que s'obren les flors.

- Maig: de maius, al seu torn derivat de Maia, deesa romana de la primavera i el floriment.

- Juny: de junius, al seu torn derivat de Juno, la reina dels déus. Era un temps de plenitud.

- Juliol: de julius, en honor de Juli Cèsar. Abans era simplement quintilis, el cinquè mes del calendari romà de deu mesos; fou rebatejat el 44 a. C.

Agost: de augustus, en honor d'Octavi Cèsar August. Abans era simplement sextilis, el sisè mes del calendari romà de deu mesos, i tenia 30 dies; però com que August no volia ser menys que Juli Cèsar, va treure un dia al febrer, deixant-lo en 28, i va afegir-lo a l'agost. Va ser rebatejat el 8 a. C.

- Setembre: de september, el setè mes al calendari romà de deu mesos.

- Octubre: d'october, el vuitè mes al calendari romà de deu mesos.

- Novembre: de november, el novè mes al calendari romà de deu mesos.

- Desembre: de december, el desè mes al calendari romà de deu mesos.


(Informació bàsicament treta de l'interessant article de Jon Fernández El laberint dels calendaris a la revista ES de La Vanguardia del 23 de març de 2013)



1 comentari:

Jordi Morrós Ribera ha dit...

Molt agraït per la síntesi ja que només en tenia alguna idea esparsa.