dilluns, 18 d’octubre del 2021

Motivacions del lideratge



Rousseau 1904


Si parlem de les motivacions del lideratge, m'agrada proposar-ne cinc, sabent que no és fàcil separar-les, que normalment van barrejades (probablement amb percentatges diferents en cada cas):

1. - Les ganes de fer un servei (el compromís, la responsabilitat, l'altruisme).

2. - L’ambició (el desig de poder).

3. - El plaer de crear (les ganes de fer alguna cosa nova, de deixar empremta).

4. - La vanitat (el desig d'èxit, de fama).

5. - L’esperit d’aventura (l'exploració de territoris desconeguts).

Val la pena ser conscients d'aquests cinc components, i del seu pes en la motivació del líder encara que de vegades ell mateix no sigui conscient de la presència d'algun d'ells.

La tendència a l'autoidealització, per exemple, pot fer que l'ambició i la vanitat quedin més amagades a la pròpia consciència, i que en canvi la voluntat de servei quedi subjectivament sobreavaluada.

El plaer de crear i l'esperit d'aventura sovint queden en una certa obscuritat, en aquest cas més per manca d'anàlisi que per desig de justificar-se.

Jugar amb les cinc dimensions permet una explicació més completa dels comportaments observats. A l'hora de reflexionar sobre un líder, un dirigent, un directiu, pot ser útil i tenir gràcia aplicar aquest esquema i mirar quin pes creiem que té en ell cada una d'aquestes cinc dimensions.