divendres, 23 de juny del 2023

Jesús i Joan





"No és d'estranyar que Jesús, en un ambient d'exaltació religiosa, i pietós com era i expectant del regne, sortís de Galilea atret per la fama de Joan i anés a la vora del Jordà. Allí fou captivat per Joan. Sembla, segons el quart evangeli, que hi restà força temps i que el Baptista influí profundament en Jesús, com ho prova la semblança d'actuacions. Jesús fou batejat per Joan: s'immergí a l'aigua amb i com l'altra gent, com un de tants en definitiva."

"Jesús tingué una gran admiració per Joan, la qual estima manifestà d'una manera ben palesa durant tota la seva vida pública."

"Jesús comença la seva vida pública a partir de Joan. D'ell en pren -diguem-ne- els primers deixebles (Jo. 1, 35-51; Act. 1, 21-23), com ell bateja, com ell predica a la via pública, a diferència del que era costum, com ell ensenya una oració, com ell exhorta a la penitència i anuncia la proximitat del regne de Déu, com ell vol preparar un poble ben disposat per a aquest adveniment, com ell eixampla el regne i la crida als gentils i els pecadors. Per això no ens empegueïm d'afirmar que Jesús fou deixeble de Joan."


Jordi Llimona Jesús de Natzaret. Assaig d'aproximació als orígens (1980, Edicions 62, pp. 85, 86 i 87).