divendres, 9 de juny del 2023

El baptisme de Jesús



Piero della Francesca 1445


El baptisme de Jesús per Joan.


"Llavors Jesús vingué de Galilea i es va presentar a Joan, vora el Jordà, a fer-se batejar per ell. Però Joan s'hi oposava, dient:
--Sóc jo el qui necessita ser batejat per tu, i tu véns a mi!
Jesús li respongué:
--Deixa'm fer, ara. Convé que complim d'aquesta manera tot el que Déu vol.
Aleshores Joan el deixà fer.
Un cop batejat, Jesús sortí de l'aigua. Davant d'ell el cel s'obrí, i Jesús veié l'Esperit de Déu que baixava com un colom i venia damunt d'ell. I una veu digué des del cel:

- Aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m'he complagut."
(Mt 3, 13-17)


"Per aquells dies, Jesús vingué des de Natzaret de Galilea i fou batejat per Joan en el Jordà. I tot seguit, mentre sortia de l'aigua, veié que el cel s'esquinçava i que l'Esperit, com un colom, baixava cap a ell. I una veu digué des del cel:
- Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m'he complagut."
(Mc 1, 9-11)


"Tot el poble es feia batejar, i Jesús també fou batejat. Mentre pregava, el cel s'obrí, i l'Esperit Sant baixà cap a ell en forma visible, com un colom, i una veu digué des del cel:
- Tu ets el meu Fill; avui t'he engendrat."
(Lc 3, 21-22)



Perugino 1500



Algunes frases de l'admirat pare Jordi Llimona sobre el baptisme de Jesús, tretes del seu llibre Jesús de Natzaret. Assaig d'aproximació als orígens (1980, Edicions 62). Estan descontextualitzades i poden no traslladar plenament la concepció del pare Llimona, però a nosaltres ens ressonen.

"En el baptisme, Jesús tingué una experiència religiosa que capgirà la seva vida. A partir de llavors se sentí cridat a una missió, a la qual fou fidel fins a la mort." (p. 83)

"No és d'estranyar que Jesús, en un ambient d'exaltació religiosa, i pietós com era i expectant del regne, sortís de Galilea atret per la fama de Joan i anés a la vora del Jordà. Allí fou captivat per Joan. Sembla, segons el quart evangeli, que hi restà força temps i que el Baptista influí profundament en Jesús, com ho prova la semblança d'actuacions. Jesús fou batejat per Joan: s'immergí a l'aigua amb i com l'altra gent, com un de tants en definitiva." (p. 85)

"Jesús fou batejat per Joan a les aigües del Jordà. Fou batejat juntament amb els altres homes, sense distinció (Lc. 3, 21; Jo. 1, 26-31), barrejat en la massa de la multitud." (p. 87)


Gerard David 1508


"L'element central i nuclear [del baptisme] fou la comunicació de l'Esperit. No podem mitologitzar aquesta comunicació de l'Esperit, i l'hem d'entendre com una profunda experiència religiosa de Jesús en ordre a una missió a complir. Experiència que brolla de l'home, però que en el seu fluir és plena de Déu. No és estrany que Jesús la tingués: el clima d'exaltació religiosa d'Israel coetani en general i el de la més alta tensió del baptisme en particular hi portaven. Jesús, que era un home pietós, un hasid, estava disposat a desencadenar el mecanisme interior que et posa en estat d'obertura i receptivitat a la roent presència de Déu i que, a la vegada, dóna una lluïssor i una seguretat per a copsar la naturalesa i l'extensió d'una missió a complir. És d'aquesta experiència ocorreguda al baptisme que neix el destí de Jesús." (p. 88)

"En el baptisme Jesús pren consciència de ser elegit per l'Esperit i omplert d'ell." (p. 89)

"Jesús en el baptisme prengué consciència d'una relació especial amb Déu i d'una missió a complir. Fins i tot cregué que en ell l'eon nou, el regne de Déu, ja era present i operant." (p. 90)


Patinir 1515

Més pintures sobre aquest tema:

Verrochio 1475


Cima da Conegliano 1493



Bellini 1500


Juan de Segovia 1500


Perugino 1505


Mestre de Frankfurt 1520


Navarrete el Mudo 1567



El Greco 1600


El Greco 1608


Guido Reni 1623


Herp s. XVII


Murillo 1655


Murillo 1668


Goya 1780


Rouault 1940