diumenge, 9 de setembre del 2018

L'edat de l'Univers







13.800 milions d'anys !


Poc? Molt? El cas és que té edat, i que ha calgut tot aquest temps per a poder aparèixer nosaltres i contemplar l'espectacle còsmic...

Dimensió: de punta a punta, uns 20.000 milions d'anys llum (un raig de llum, a 300.000 km. per segon, tardaria 20.000 milions d'anys a anar d'una punta a l'altra...). Nosaltres estem cap al mig, la part més llunyana ens queda a uns 12.000 milions d'anys llum. 

Composició de l'Univers primitiu: 63% matèria fosca, 15% fotons, 12% àtoms, 10% neutrins.

Composició de l'Univers actual: 69,1% energia fosca, 26% matèria fosca, 4% àtoms, 0,9% neutrins.

I nosaltres només podem percebre els àtoms; de la matèria i l'energia fosques no en sabem pràcticament res. Per mirar d'aclarir-ho una mica, afegim-hi unes notes (potser poc fidels) tretes d'una exposició de l'astrofísic Eduard Salvador:

"Tota la matèria es divideix en el seu nivell més elemental en barions i leptons. Els barions són les partícules bàsiques amb massa (inclou els protons i els neutrons). Els leptons són partícules bàsiques sense massa (com els electrons). Però en l'univers hi ha una matèria fosca, matèria que té gravetat però no té protons i neutrons; no sabem de què està construïda. Han calgut cinquanta anys per a que s'acceptés l'existència d’aquesta matèria, però ara sabem que hi ha més matèria que la que coneixem. I recentment s'ha comprovat que l'univers s'està expandint acceleradament (abans crèiem que s'expandia desacceleradament, frenat per la força de la gravetat de la massa de l'Univers). Això ha fet introduir la noció d’una energia fosca, una energia que fa que l'expansió de l'univers s'acceleri. Aquesta noció d'energia fosca encara no ha estat acceptada del tot."


I Josep Corbella deia a La Vanguardia del 01.03.2018:

"La matèria fosca és un component de l'Univers que no s'ha detectat mai directament però l'existència del qual s'ha deduït per la seva influència sobre astres visibles. Es considera matèria perquè té efectes gravitatoris que afecten, per exemple, el moviment de les galàxies, cosa que implica que ha de tenir massa. Se'n diu fosca perquè no es manifesta a través de la força electromagnètica i, per tant, no emet cap mena de radiació visible. S'estima que la matèria fosca representa el 85% de la massa de l'univers i la matèria ordinària com la de les estrelles només el 15%. Però, com que no s'ha pogut detectar directament, ningú encara no sap de què està feta la matèria fosca."