divendres, 14 de setembre del 2018

21 pel XXI




Twombly 2006



El darrer llibre de Yuval Noah Harari, 21 lliçons pel al segle XXI, és certament interessant i útil a l'hora de conèixer grans trets de la nostra problemàtica actual. Voldria, però, remarcar dos trets més que em semblen particularment rellevants i potser no tan visibles.

El primer és el seu coratge. És un llibre valent, que diu les coses amb tanta claredat (acompanyada de tant en tant per unes punyents gotes d'humor) que alguns, com per exemple els jueus ortodoxos, poden reacciona-hi violentament en contra. Esperem que no sigui així.

Potser per això, ni que sigui inconscientment, a la lliçó 14, quan presenta els que considera com a grans valors del secularisme, esmenta la veritat, la compassió, la igualtat, la llibertat, el coratge i la responsabilitat.

El segon és la seva honestedat, que es va posant en relleu com més avança la lectura. Harari qüestiona moltes coses, trenca moltes seguretats, subratlla molts neguits i no ofereix grans solucions als problemes que planteja. Corprenedorament, es limita a acabar explicant modestament que el seu punt d'anclatge és la meditació.

No cau, doncs, en la temptació de bastir un aparell teòric que miri de donar resposta als molts neguits que posa sobre la taula. Ell no té aquesta resposta, i ho assumeix, a risc de decepcionar algun lector. Em sembla admirable la humilitat de la seva perspectiva.