dimarts, 18 de setembre del 2018

La llavor de les emocions







"Degut als sis òrgans, les persones produeixen les sis consciències; i degut a les sis consciències, produeixen les emocions. Difícilment es donen compte que les emocions els confonen davant de la realitat fonamental. Quan es passa per alt la realitat fonamental, les emocions es desenvolupen de manera incontrolada. Però la llavor de totes les emocions és el desig. Per què? Perquè el desig és l'arrel de les emocions.  Si no desitges res, no vols res;  si no vols res, com seras atret per res? Si res t'atrau, res et causarà repulsió; si no sents atracció ni repulsió, quina ira pot existir? Quan no hi ha ira, no sorgeix la por; sense por, la tristor desapareix.

Per tant, sabem que el desig és l'arrel de les emocions. Si mires de controlar les emocions per força, sense extirpar l'arrel, en lloc de controlar-les faràs que creixin encara més. És com una inundació: si mires de contenir-la sense aturar el seu origen ni drenar el flux d'aigua, al final t'ofegaràs. És també com un incendi: si mires d'extingir-lo sense eliminar el combustible o sense interceptar el seu avanç, només aconseguiràs avivar la força de les flames, de manera que et veuràs amenaçat per totes bandes. És també com les onades d'un oceà, que es succeeixen les unes a les altres interminablement.

Sentint les emocions i evocant-les, totes acompanyen la ment, creixent d'acord amb les circumstàncies. Només les persones desenvolupades, que coneixen la llavor, fan servir l'espasa de la saviesa amb gran inspiració i ardent determinació per tallar les arrels i els brots, extirpar els símptomes indesitjables i evitar que les emocions creixin en ells com paràsits."


Dels Proverbis de Lü Yen (també anomenat Lüzi -mestre Lü- i Lü Tung-pin)



(trets i traduïts a l'anglès per Thomas Cleary del Ch'ing-wei san-p'in ching o "Escriptura de les tres naturaleses pures subtils"; traducció castellana de Pilar Alba, adaptació catalana de Raimon Ribera)