dijous, 13 de setembre del 2018

En temps antics







"En temps antics, els que s'erigien com a senyors i reis no ho feien per servir els seus desitjos, i els savis que rebutjaven la jerarquia no ho feien per la seva pròpia comoditat personal. Ho feien perquè els que eren forts entre els plebeus oprimien els febles, les majories violentaven a les minories, els astuts enganyaven als ignorants, els forts envaïen els dèbils. També era perquè els que tenien coneixement no ensenyaven i els que acumulaven riquesa no la compartien.

Aquesta és la raó per la qual els governants s'organitzaven per unificar al poble. Perquè l'atenció d'una sola persona és incapaç d'atendre a tothom, s'establien funcionaris per assistir als governants. Pel fet que els diferents estats amb costums que divergien no podien compartir els beneficis, es nomenaven representants per educar-los. Així, el cel, la terra i les quatre estacions responien. Els funcionaris no feien res d'amagat, i les nacions no perdien avantatges; així, vestien als que patien fred, alimentaven als famolencs, nodrien als vells i als febles i donaven repòs a les persones fatigades, prenent-ho tot en consideració."


Del Wenzi 125



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)