dimecres, 6 de juliol de 2016

Sobre música clàssica: instruments
Twombly 1961Un aspecte rellevant i útil de cara a una millor irrupció en l'àmbit de la música clàssica és familiaritzar-se amb el so dels instruments i formacions bàsics, així com amb els gèneres més utilitzats.

Instruments: piano, violí, viola, violoncel, contrabaix, flauta, flautí, oboè, corn anglès, clarinet, fagot, trompeta, trompa, tuba, timbales, arpa, orgue, clavicèmbal, celesta, guitarra. Les famílies d’instruments (corda, fusta, metall, percussió d’alçada no definida i d’alçada definida)

Formacions: violí i piano, violoncel i piano, veu i piano, trio amb piano, quartet de corda, grups de metalls, orquestra, cor, instruments i veus amb orquestra. També trio de corda, quintets, sextets, septets, octets. És interessant la distinció entre orquestra de cambra i orquestra simfònica.

Gèneres: música de cambra (petita formació instrumental), concert (diàleg d'un instrument solista, normalment piano, violí o violoncel, amb una orquestra; “la confrontació, el diàleg i la conjunció”), simfonia (gran formació instrumental; “les harmonies de l’univers”), lied, òpera (“l’espectacle total”), música litúrgica o sagrada (rèquiems, Stabat Maters, passions, cantates, misses, oratoris…).