dimecres, 1 de gener del 2014

Invitació als Ports



“Allà on les muntanyes dansen”

(Informació en curs de permanent actualització a partir de l’experiència viscuda per la Mercè i en Rai. Algunes de les informacions aquí contingudes són críptiques, ja que responen a vivències personals. Però sempre els hi podeu preguntar de què va la cosa... Ah, les “casquetes” són la versió de la Terra Alta dels pastissets de cabell d’àngel típics de les Terres de l’Ebre)


A) La ruta de les ermites de la Terra Alta

La Terra Alta té un gran patrimoni d'ermites envoltades de meravellosos xiprers. Les ermites acostumen a estar en bon estat, i de vegades fins i tot il·luminades de nit, ja que cada poble pren molta cura de les seves i del seu entorn.

Les principals són: - La Misericòrdia de La Fatarella - El Calvari de Vilalba dels Arcs - El Calvari de Batea - Santa Madrona de Corbera d'Ebre (enmig del conglomerat) - Sant Josep de Bot (blanca, amb el forat de la donzella i la vista sobre l’oasi de Bot) - Sant Salvador d’Horta de Sant Joan (imponent) - El Calvari i Santa Madrona d’Arnes - La Misericòrdia de Cretes (fantàstica) - Sant Pol d’Arenys de Lledó (magnífica).


B) Els pobles

Alguns dels pobles de la Terra Alta són interessants, amb casalots d’arquitectura digna, espais porxats, rentadors, esglésies i capelles, etc. També són molt bonics la majoria de pobles de la comarca del Matarranya, la comarca germana de la Terra Alta a la Franja de Ponent.

Subratllem (tot i la gran desgràcia que ha suposat el parc eòlic a la part Nord de la N-420, que afecta principalment a La Fatarella, Vilalba, Gandesa, Batea i Caseres):
- La Fatarella (i les perxes, i els pastissos de fruits secs, i la Casa Ecològica)
- Vilalba dels Arcs (i el bar Panda)
- La Catedral del Vi de Pinell de Brai (d’en Cèsar Martinell, amb divertides ceràmiques d’en Nogués)
- Gandesa (amb la magnífica Cooperativa del Sr. Martinell...)
- Batea (amb els seus carrers porticats...)
- Bot (amb el vi i el vinagre de Cal Menescal i l'agrobotiga de la cooperativa...)
- Horta de Sant Joan (amb l'església, l'ajuntament, el Museu Picasso, lo Parot, gran olivera mil·lenària, les casquetes de la pastisseria Altés, els creps i gofres belgues de l'Arlequí...)
- Arnes (amb el seu Ajuntament renaixentista, les casquetes del forn de la Lourdes, originals, el súper i les cases rurals de la Maria Cinta, el vi de missa i la casa rural d’en Clúa, el lloguer de bicicletes de Roques Natura...)
- Queretes (amb un bell centre històric de pedra, una església renaixentista preciosa, el seu forn de pa de tres generacions amb un magnífic "pan durmiendo" i casquetes fregides, el mercat medieval de la primavera...)
- Vallderoures
- Beseit
- Calaceit (i el seu gran nucli antic de pedra...)
- La Freixneda (amb un calvari magnífic, un carrer porticat de categoria, un ajuntament preciós, i les runes del Convent de la Virgen de Gracia, a 5 Km....)
- Pena-roja de Tastavins (i la torre del segle XVI i casa rural Mas d’Aragonès, i el santuari de la Virgen de la Fuente)
- Molts altres pobles de la comarca del Matarranya (Fondespala, Monroig, Ràfels, Fòrnols, la Torre del Comte) i de la Tinença de Benifassar (especialment El Boixar, Coratxà, Castell de Cabres, Herbers i Herbeset),


C) Excursions

No són complicades, i són molt distretes, tot i que de vegades una mica perdedores (hi ha guies que les descriuen força bé, i ara estan netejant alguns dels camins, però tot i així cal anar en compte; si haguéssim de recomanar una sola guia, seria "Itineraris pels Ports de Beseit" de Jordi Bustos i Barnús, Ed. Prames). Hi trobareu poca gent (per no dir que el difícil és trobar algú...). Les grans roques de conglomerat de la pell dels Ports són d'una força impressionant i, quan els hi toca la llum taronja de la posta, s'encenen. Les aigües dels seus riuets són d'uns colors i transparència excepcionals, tot i que el seu cabdal depèn molt de les pluges i sovint poden estar secs. És fantàstic caminar-hi per dins quan fa molta calor. La vegetació és mediterrània exuberant, amb tota mena de matolls i moltes flors, i es troben xiprers de diverses espècies per alguns racons. I si aneu amb comte, sense fer gaire soroll i amb la mirada atenta, no costa gaire veure cabres salvatges, algunes amb banyes de dimensions espectaculars...

Les nostres excursions i passejades predilectes (més d'un centenar) les trobareu, de sud a nord (més o menys), a 

D) Pistes de vehicle

Les pistes que indiquem són força bones, encara que depenen molt del temps; mullades poden ser molt relliscoses; alguns trams són pedregosos i força dolents; hi ha poques indicacions, i en surten molts camins que creen confusió. Si són per cotxe normal o per 4x4 és relatiu, però vaja, l’aventura és l’aventura...

1.     Pista de Prat de Compte al Tossal d’en Grilló
2.     Pista de la carretera de la Franqueta a les Roques de Benet, Coll de Membrado i Mas de les Eres
3.     Pista de La Franqueta al Coll de Miralles i Coll de Montfort
4.     Pista de la Franqueta al Coll de les Saleres i la Vall d’Uixó (4x4)
5.     Pista de la Franqueta a Coll de Llop, Coll de Triador i bassís de Muntanyola
6.     Pista d’Arnes cap al pàrquing inferior dels Estrets i després fins a la carretera de la Franqueta (o a la inversa)
7.     Pista d’Arnes al Coll de la Creu, Toll del Vidre, Mas de Damià, Mas de Pau (barrat el pas de vehicles abans del Mas de Damià).
8.     Pista d’Arnes a Beseit pel Coll de la Creu; també es pot fer de Beseit a Arnes (de fet, millor fer-la en aquest sentit)
9.     Pista Beseit - La Pesquera (vall de l’Ulldemó)
10. Pista de Beseit a Fredes o al Caro
11. Pista de Beseit al Pantà de Pena (Camí dels Olivars) i fins a la cua del pantà; passar pel túnel i seguir la vall cap a Penaroja de Tastavins (en sentit contrari també és molt bonica).
12. Pista de Pena-roja de Tastavins a les Roques del Masmut i el mirador que hi ha una mica més enllà
13. Pista de Pena-roja de Tastavins a Fredes pel Tossal de l’Hereu i el Tossal d’en Canadé (4x4)
14. Pista de Pena-roja al Boixar o Coratxà seguint el riu dels Prats (4x4) 
15. Pista des de Mas de Barberans al barranc de la Galera-barranc de la Vall fins les Casetes Velles i el refugi de Mas del Frare
16. Pista del pantà d’Ulldecona pel barranc de la Fou fins al barranc del Retaule


E) Espigolar a la Terra Alta

La Terra Alta és molt generosa amb els qui l'estimen. Segons l'època de l'any, hi trobareu, ben a l'abast de la mà: figues, ametlles, raïm, mores, avellanes, nous, magranes, cireretes d'arboç, bolets, herbes aromàtiques (romaní, farigola, espígol), casquetes, la florida de l'ametller (especialment el camp que hi ha a mà esquerra al començament del camí que va a Arnes des de la carretera que va d'Horta de Sant Joan a la Franqueta, tot i que ara hi han posat un tancat), pedres, fustes i arrels diverses (ginebró, alzina...), arrels de canya, troncs d'heura, boix, sargues...