diumenge, 17 de juliol del 2022

Utopies





Actualment es disposa de mitjans tècnics per a reproduir obres d'art (pintures, escultures, retaules, etc.) de manera mecànica i de forma força ràpida. Desconec el seu cost. Si aquest no fos excessiu, això permetria dotar a les nostres esglésies i capelles d'obres d'art adients sense valor econòmic, ja que seria evident que es tractaria de peces "falses", però que podrien perfectament cobrir el seu paper estètic.

Es tractaria doncs de reproduir algunes de les peces que es troben als nostres museus (obres romàniques, gòtiques, renaixentistes, barroques, modernistes, noucentistes...) i situar-les en aquests temples nostres, sovint buits de referents estètics més enllà de la seva arquitectura o bé plens d'imatges de gust dubtós com les que tan generosament ens va regalar el segle XIX i que es corresponen amb una espiritualitat avui clarament depassada.

Aquesta acció podria fins i tot anar més enllà dels temples religiosos, situant reproduccions d'aquesta mena en espais civils (escoles, hospitals, fàbriques, oficines...) on encaixessin bé. Això contribuiria a la divulgació de les nostres obres d'art i a l'enriquiment dels nostres espais arquitectònics.

Seria bo que la societat civil s'ocupés no només d'aplegar diners per a aquesta mena d'operacions sinó també de promoure debats sobre les peces desitjables amb les persones i entitats més properes als espais a considerar, vetllant després també pel seu manteniment (fent-se'n una mica padrins, protectors i utilitzadors).