diumenge, 5 d’agost del 2018

The Keepers




Munch 1893


The Keepers és una mini-sèrie documental (set capítols) de Netflix sobre l'assassinat d'una monja catòlica de 26 anys a Baltimore el novembre de 1969 i les pràctiques d'abusos sexuals per part d'alguns membres del clergat catòlic.

És terrible i corprenedora. Sobretot perquè permet entendre millor que no es tracta només d'un problema de "persones dolentes" -que també- sinó d'una determinada estructura institucional que afavoria la malignitat, i que paradoxalment aquesta estructura institucional era la de l'Església Catòlica. No és que ignoréssim el fenomen, però The Keepers el mostra amb una proximitat colpidora.

La combinació de l'accés a la intimitat de les persones que donava la pràctica de la confessió individual amb l'autoritat de que gaudia el clergat oferia un potencial destructiu brutal. I sentir el testimoni directe de les víctimes permet fer-se càrrec de les dimensions de la tragèdia.

Costa d'entendre que l'única reacció eclesiàstica davant de denúncies d'abusos sexuals a menors fos la de canviar de destinació als culpables, que seguien desenvolupant les seves pràctiques degradants a la nova destinació. Això s'ha donat a tants bisbats d'arreu del món que permet parlar d'una ocultació institucionalitzada de la corrupció.

Als que ens vàrem educar en àmbits catòlics on aquestes pràctiques no eren habituals -tot i que potser ho eren en instàncies catòliques properes- ens dol encara més aquesta qüestió, ja que al drama humà s'hi afegeix la pena comunitària.

La gravetat del tema queda corroborada en veure fins a quin punt des del Vaticà li costa al papa Francesc poder prendre mesures eficaces al respecte. Segurament l'aparell eclesiàstic mundial hi està massa implicat com per poder corregir-ho. Ha estat i potser és encara un aparell corrupte, corruptor i encobridor de la corrupció. Aquesta és una situació insostenible per a l'Església Catòlica.