dilluns, 11 de febrer del 2019

Sincronies



Malevich 1932


Anomenem "sincronies" a les relacions entre esdeveniments no lligats per una relació de causa-efecte. De vegades en diem "casualitats significatives" o "coincidències simptomàtiques". Sabem que no hi ha res que justifiqui que si fem A passarà B, però alhora constatem per experiència que si fem A, acostuma a passar B.

És un fenomen desconcertant, que no sabem a què atribuir (i per això ha estat àvidament tractat en termes esotèrics). Sabem que no hi ha vinculació lògica, concatenació causal, però alhora no podem deixar de constatar que un cert fenomen comporta o queda vinculat a altres fenòmens.

Això passa amb certes prediccions (si sorgeix determinat element, passen coses que hi tenen relació). I passa amb certs comportaments: un comportament d'un determinat tipus, un comportament que ens sembli coherent o incoherent, apropiat o inapropiat, acostuma a anar seguit d'esdeveniments positius en el primer cas, negatius en el segon (probablement nocions com les de "benedicció del cel" o "càstig diví" tenen el seu origen en aquestes sincronies).