dijous, 7 de febrer del 2019

Contreure i doblegar







"Contreure's és una manera de buscar l'expansió, doblegar-se és una manera de buscar el redreçament. Contreure un centímetre i expandir un metre o doblegar el petit per redreçar el gran, són coses que faran les persones superiors.

(...)

Les bones paraules es valoren en la mesura que poden ser posades en pràctica; les bones obres es valoren en la mesura que són humanes i justes. Les faltes de les persones superiors són com els eclipsis de sol i de lluna, que no destrueixen la llum.

(...)

Encara que tinguis coneixement i capacitat, cal fer de la humanitat i de la justícia la base sobre la qual el coneixement i la capacitat poden establir-se i practicar-se en harmonia. Els savis fan uniformement de la humanitat i la justícia les seves línies directrius: els qui s'ajusten a la línia directriu són anomenats persones superiors, els qui no s'ajusten a la línia directriu són cridats persones inferiors. Tot i que les persones superiors siguin destruïdes, la seva reputació no disminueix; tot i que les persones inferiors obtinguin poder, les seves faltes no són eliminades."


Del Wenzi 166



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)