diumenge, 21 de gener del 2018

Rectificar




Tàpies 1968



"És l'hora de rectificar les pròpies posicions, no de ratificar-les. Les setmanes i les hores elèctriques viscudes amb tanta intensitat el passat mes d’octubre van quedant enrere, com hi queden els danys perpetrats per uns i altres a l'economia i la societat, a les institucions i a les vides de molts dels qui en varen ser protagonistes. (...) Si no recosim i cicatritzem ben ràpidament aquests mals l'ambient seguirà enrarit, el terreny de joc polític impracticable, la reconciliació i la concòrdia llunyanes.

(...)

Qualsevol indici de solució requerirà, doncs, en primer lloc, un compromís responsable i sincer amb la reconciliació i la recuperació del consens entorn dels valors constitutius de la nostra vida en comú, més enllà de coincidències o discrepàncies.

(...)

Els principals actors polítics espanyols han de rectificar i abandonar qualsevol temptació d'assimilació o recentralitzadora sobre Catalunya. (...) Per la seva banda, també el sobiranisme ha de ser autocrític i saber rectificar. Mai més en democràcia, tornar a tirar pel dret ni seguir camins unilaterals per donar resposta a les aspiracions ciutadanes, per molt legítimes, desateses en el curt termini i tot el que es vulgui que hagin pogut ser! (...) Milions de catalans estem dolguts per l'immobilisme i el menyspreu de Rajoy, però també soms molts els qui estem exhaustos de tanta ocurrència i de tants conills contínuament extrets del barret de copa del procés.

Aconseguir-ho no estarà exempt de dificultats, ja que són moltes les ferides i sofriment ocasionats durant els darrers anys a Catalunya i molts també els actors polítics que, tant a Barcelona com a Madrid, es mantindran radicalment en contra de la rectificació, viscuda des de la seva perspectiva com a renúncia o, pitjor encara, com a reconeixement de culpa. (...)."


Santi Vila a La Vanguardia del 21.01.2018





1 comentari:

Jordi Morrós Ribera ha dit...

Aquest senyor és doctor en història i després de ser nomenat conseller per Artur Mas ho va ser amb el govern d'en Carles Puigdemont fins al 26 d'octubre de 2017, i després escriu això? Alguna cosa grinyola aquí, més enllà de la raonabilitat del que hagi escrit que pot estar ple sens dubte de les més bones intencions.