divendres, 24 de novembre del 2017

Valors i pobles




Hodgkin 1996



"Una taula de valors penja sobre cada poble. Guaita, és la taula de les seves superacions; guaita, és la veu de la seva voluntat de poder.

Troba lloable allò que li sembla difícil; allò que és indispensable i difícil, ho anomena "bo", i allò que allibera de la més alta necessitat, el més rar, el més ardu, ho exalça com a sagrat.

(...)

"Sempre has de ser el primer i has de passar davant dels altres: la teva ànima gelosa no ha d'estimar  ningú, fora de l'amic" -això feia estremir l'ànima d'un grec: i per això seguí el camí dels grans homes.

"Dir la veritat i saber fer anar bé l'arc i la fletxa" -això li semblava adorable i alhora difícil a aquell poble del qual prové el meu nom -el nom que m'és adorable i alhora feixuc.

"Honrar pare i mare i ser dòcils envers ells fins a l'arrel de l'ànima": aquesta fou la taula de la superació que un altre poble es penjà al damunt i per això fou poderós i etern.

"Servar fidelitat i per la fidelitat voler donar l'honor i la sang fins i tot per coses dolentes i perilloses": així amb aquesta doctrina es dominà a si mateix un altre poble, i dominant-se així esdevingué feixuc i gràvid de grans esperances."


Friedrich Nietzsche Així parlà Zaratustra (1885), "De les mil fites i de l'única"


(traducció de Manuel Carbonell)