diumenge, 5 de novembre del 2017

Fer societat amb els morts




De Staël 1949



"Ensenyar consisteix en teixir llaços entre els vius i els desapareguts, conrear-se és aprendre l'art de fer societat amb els morts."


"Una persona conreada és algú que accedeix a un món de més gran qualitat, en el qual les coses no apareixen simplificades."


"[El segle XX és el primer en el que] l'home no es pensa com un hereu."


"Per a Tomas Burke, l'home, abans que individu, era hereu, mentre que la Revolució Francesa i la doctrina dels drets humans han posat l'individu per sobre de tot. I el cert és que sense herència no es pot accedir a una veritable existència individual."


"Aquesta tradició, aquesta herència, no ve precedida per cap testament. Un cop coneguda, podem, hem de discutir-la i criticar-la, però des de les conviccions i no des de les identitats. La prioritat dels drets individuals sobre els col·lectius va aparellada a l'elogi del multiculturalisme, que és el contrari de la universalitat. Les conviccions es discuteixen, s'argumenten, es proven, mentre que les identitats s'afirmen. Hi ha opinions més o menys justes, però no hi ha identitats millors o pitjors."


Alain Finkielkraut a El País del 24.08.1999