dijous, 12 d’octubre del 2017

La llibertat de les persones veritables








"Aquells a qui anomenem savis s'adeqüen a les seves condicions reals, això és tot: mengen segons la grandària dels seus ventres, es vesteixen d'acord amb la mida dels seus cossos. Com que es moderen a si mateixos, no hi ha lloc perquè pugui sorgir en les seves ments una actitud contaminada per la cobdícia.

Així doncs, per poder governar el món és essencial no estar massa implicat amb el món. Per poder gestionar la fama és essencial no fer res en excés per aconseguir-la. Quan s'assoleixen veritablement la condició real de la naturalesa i de la vida, la humanitat i la justícia arriben amb elles.

Si no hi ha res que posi un vel a l'esperit, i res que carregui a la ment, estàs del tot lúcid i totalment en harmonia, en pau i sense preocupacions. El poder i el benefici no poden temptar-te, el so i la forma no poden seduir-te; els creadors de discursos no poden anul·lar-te, els acadèmics no poden commoure't, els guerrers no poden espantar-te. Aquesta és la llibertat de les persones veritables."


Del Wenzi 36



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)