dimarts, 31 d’octubre del 2017

Catalunya som tots



Tàpies 2006



Un pertinent text de Miquel Roca Junyent a La Vanguardia del 31.10.2017:


"Al final, votarem. Pel que sembla, el dia 21 de desembre se celebraran eleccions autonòmiques. Les eleccions que, en un moment concret de la setmana anterior, semblava que volia convocar Carles Puigdemont i que, finalment, ha convocat Mariano Rajoy. La diferència no és menor; és de gran rellevància i transcendència, però representen una oportunitat per saber on som realment, decidir sobre el que realment es vol i exercir una expressió del dret a decidir.

Veurem ara el que de veritat s'amaga sota aquests darrers temps de convulsió política i social. Però res tindrà valor si no s'entén que tant important com votar ho és refer la cohesió social del país. La votació el que posarà de manifest és el pluralisme de la societat catalana; però, en un segon moment, el que resultarà imprescindible serà cohesionar-la al voltant d'un projecte comú, amplament majoritari, transversal, integrador, inclusiu.

No voler reconèixer i acceptar que aquesta societat està tensament dividida i confrontada és negar la realitat, és no voler veure allò que molesta. La cohesió social catalana està malmesa i cal, urgentment, reconstruir-la.

Hem incendiat la casa comuna. Fins i tot podríem acceptar que molts ho han fet sense saber-ho, de bona fe. Convertint la illusió i l'entusiasme en una agressió contra sensibilitats i sentiments tan respectables com els propis. Hem trobat en la frívola desqualificació un motiu d'afirmació tan absurda com simplificada. No hem volgut acceptar que les virtuts d'un poble ho són de tots els que el componen. Tot el que tenim i som és mèrit de tots.

Tenim feina. Votar és fàcil, recompondre és molt més difícil. Només votar no servirà de res o, en tot cas, de ben poc. Cal afegir-hi voluntat d'entesa, d'acord, d'integrar i respectar. Hem reclamat –amb raó– diàleg, però no l'hem practicat Catalunya endins. Hem sacralitzat majories minses i contradictòries, sacrificant enteses més amples i més coherents.

Segurament, aquesta cohesió interna té costos i comporta renúncies, però dona força a les ambicions perquè les fa més collectives, amb més suport. Però, en tot cas, hem oblidat que sense aquesta base més cohesionada és molt difícil guanyar la partida de la credibilitat al món.

El carrer no és nostre; és de tots. I això ha quedat ben palès aquests darrers dies. I per aquesta raó, és el Parlament de Catalunya el que representa la sobirania del poble; no el carrer. La mobilització social és molt important, però correspon al Parlament interpretar la voluntat dels ciutadans, per liderarlos. Cal escoltar a tothom, no només uns quants.

Però anar a remolc no és propi de la funció representativa dels partits polítics; els problemes polítics només es resolen políticament, mitjançant els partits, el pacte, l'acord i l'escenari parlamentari.

Ara caldrà omplir de sentit el vot; és a dir, s'haurà de posar al servei del projecte collectiu de refer la cohesió interna del país.

Fa molts anys, concretament en ocasió de la Diada de l'Onze de Setembre del 1976 a Sant Boi de Llobregat, afirmàvem que per recuperar la llibertat i la democràcia no podíem oblidar que "Catalunya som tots". Ara, aquesta voluntat, ha de seguir viva. Catalunya som tots!"





dilluns, 30 d’octubre del 2017

Espontaneïtat







"Harmonitza serenament amb l'espontaneïtat: no actuïs premeditadament, o deixaràs escapar el fonamental. Què és el fonamental? És l'essència de la ment. La consciència d'aquesta ment és la consciència veritable. La consciència de la consciència veritable s'anomena consciència precisa. La consciència de la consciència precisa és la gran consciència. Aquesta gran consciència és la consciència primordial; no depèn del càlcul ni de la raó, no és premeditada, insistent, fixa o egotista. Si segueixes la seva veritat bàsica i la deixes actuar espontàniament, llavors entendràs el sense principi i el sense final, penetrant en l'univers.

Això és molt subtil i difícil d'entendre. Els taoistes ho anomenen el coneixement dels savis, els confucians ho anomenen la comunicació espiritual, els buddhistes ho anomenen la il·luminació silenciosa.  Aquests són tots els noms de la consciència veritable, la consciència precisa, la gran consciència, la consciència primordial. La consciència sense aquesta consciència s'anomena la consciència falsa. Si no s'elimina la falsa consciència, farà fosca la consciència veritable."


Dels Proverbis de Lü Yen (també anomenat Lüzi -mestre Lü- i Lü Tung-pin)



(trets i traduïts a l'anglès per Thomas Cleary del Ch'ing-wei san-p'in ching o "Escriptura de les tres naturaleses pures subtils"; traducció castellana de Pilar Alba, adaptació catalana de Raimon Ribera)





diumenge, 29 d’octubre del 2017

Dissentir, reformar




Fautrier 1944



Condensat de la Contra de Lluís Amiguet a Ivan Krastev La Vanguardia del 25.10.2017:


"Avui el xoc no és entre raons sinó entre comunitats d'identitat: entre identitats. [Si tens diverses identitats] tindràs diverses opinions i en un conflicte prevaldrà la de la comunitat amb la qual t'identifiquis més. Ara l'única manera de canviar la teva opinió és canviar de grup i ser acollit en un altre i adoptar les seves opinions. Per això és tan necessària, avui més que mai, la figura del dissident, que és qui dissenteix amb raons del seu propi grup. La societat digital els fa indispensables perquè s'han perdut els espais en què ens relacionàvem amb els que pensaven de manera diferent de la nostra.

[Estar hiperconnectats ens torna més gregaris] perquè cada dia has de confirmar a tots els teus grups i xarxes la teva comunió amb el grup. La pressió per no dissentir és més gran. [Les xarxes connecten solituds personals i unanimitats ideològiques] perquè la gent només es connecta amb els que pensen més o menys el mateix. En aquest sentit, l'era digital degrada la democràcia, que, en essència, és reconèixer l'opinió contrària i transigir, cedir, compartir, pactar. El compromís era la seva essència. Avui els espais on coincidir amb els que no pensen com tu van desapareixent. Abans tenies espais públics on estaves obligat a escoltar els que no pensaven com tu. [Avui també hi ha espais així] però no els comparteixes, perquè estàs amb el cap ficat a la teva pantalla del mòbil on tothom pensa com tu i veus els adversaris com a corruptes incompetents.

[L'era digital no és més democràtica], ha fet que els grans diaris es tornin més sectaris. Avui el lector no tolera els mateixos contrastos que antigament. [Molts diaris] ja han patit que quan apareixen totes les opinions, desapareixen lectors. I aquesta tònica ens ha portat també al desprestigi del reformisme. Res de matisos: blanc o negre, i això ha desprestigiat, també en política, els reformismes. Han quedat antics. Quan no estàs a gust en un estat, partit o qualsevol comunitat, tens dues opcions: sortida o veu, això és, queixar-se i intentar reformar-lo. Si tens més lleialtat, et quedaràs a reformarlo; si no en tens, simplement te n'aniràs. Avui tenim identitats cada cop més fortes, però sense lleialtat: canviem de grup abans d'esforçar-nos a modificar-les. Ningú no té paciència ja per reformar res. Abans un matrimoni, un partit, un estat, una religió...eren per sempre. Avui canvies d'Església o de dona o de partit abans de pensar i unir-te als altres per millorar-los."







dissabte, 28 d’octubre del 2017

Imperfeccions




Schönberg 1911



A La Vanguardia del 27.10.2017, en Ferran Requejo feia una bona síntesi de les principals imperfeccions dels sistemes democràtics i una referència útil sobre la dinàmica dels valors en ells:

"Les democràcies liberals actuals mostren, d'una banda, moltes imperfeccions en relació amb l'acompliment pràctic dels seus propis valors i objectius (vulneracions de drets i llibertats, dissolucions de la separació de poders, usos espuris o il·legítims de la legalitat, pràctiques de guerra bruta, corrupció i frau fiscal, limitacions del pluralisme nacional, cultural o religiós, conculcacions autoritàries de la seguretat jurídica per part dels governs, influència en les decisions col·lectives de grups i lobbies econòmics, etcètera). D'altra banda, la realització dels valors liberal-democràtics es mostra com un viatge sempre inacabat. Entre altres raons perquè de fet no compartim els mateixos valors, i quan els compartim no els interpretem de la mateixa manera, i quan sí que ho fem els jerarquitzem de maneres diferents. Una mica paradoxalment pels racionalistes, el consens moral de base de les democràcies resulta a vegades més precari com més aprofundim en els pretesos conceptes i valors que el sustenten."





divendres, 27 d’octubre del 2017

Demència




Hodgkin 1995



"Sempre hi ha quelcom de demència en l'amor.  Però sempre hi ha quelcom de raó en la demència."


Friedrich Nietzsche Així parlà Zaratustra (1885), "Del llegir i de l'escriure"


(traducció de Manuel Carbonell)






dijous, 26 d’octubre del 2017

El petit i el gran







"Els savis presideixen el món per mitjà de la divinitat: sent flexibles i complaents, imprecisos i subtils, veuen el petit; sent frugals i austers, veuen l'escàs. Perquè veuen el petit, poden realitzar el gran; perquè veuen l'escàs, poden realitzar el bell.

(....)

Els savis són humils i modestos, purs i tranquils, deferents en el seu parlar; això és veure l'humil. Tenen ments obertes i no possessives; això és veure el que falta. Perquè veuen l'humil, poden arribar a les altures; perquè veuen el que falta, poden aconseguir la bondat i la saviesa.

(...)

Els savis es mantenen en el femení i s'aparten de l'extravagància i de l'arrogància; no actuen violentament. Perquè es mantenen en el femení, poden establir el masculí; perquè no són extravagants i arrogants, poden resistir molt de temps."


Del Wenzi 39



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)





dimecres, 25 d’octubre del 2017

El Crist de Vistabella













Façana de l'església de l'Assumpció de la Mare de Déu de Vistabella del Maestrat.





dimarts, 24 d’octubre del 2017

El pes de la moda




La moda de l'època sembla prou present en aquests retrats...



Adam Smith (1723-1790)


Kant (1724-1804)


Haydn (1732-1809)





Una segona sèrie:



Beethoven  (1770-1827)



Hegel (1770-1831)



Una tercera sèrie:



Darwin (1809-1882)


Marx (1818-1883)


Brahms (1833-1897)





dilluns, 23 d’octubre del 2017

Amb tot el cor



Hernández Pijuan 1985



Dos significatius articles a La Vanguardia on els autors hi han posat tot el cor:


"En totes les cultures ocorre una cosa semblant: una llarga llista d'oblidats, de creadors, de totes les pràctiques, que es queden a la perifèria, que viuen i treballen en un estat d'irrellevància que no es correspon amb la qualitat intrínseca de la seva obra. La qüestió s'agreuja en països com el nostre en què, pel que sembla, hi ha espai per a pocs. Una cultura potent ho és per la seva diversitat, no per un sentit unilateral i excloent on no hi ha competència. L'èxit, la rellevància i la projecció, per a molt pocs. Aquesta és la intrahistòria de l'art català dels últims 50 anys en què un comissariat a l'ombra, però implacable, de Tàpies i el seu entorn ha planat sobre la plàstica del nostre país. Un secret de domini públic. L'art català sotmès a un cànon, pel que sembla inapel·lable: de Taüll a Tàpies passant per Gaudí, Miró… i després el no ­res. L'avantguardisme català en una única figura.

Anatematitzats els del Dau al set, Cuixart, l'insòlit Ponç, el poeta Cirlot... van quedant, a poc a poc, al marge artistes que no sabrem mai, si haguessin tingut una visualització més gran, on haurien arribat. A Ràfols­ Casamada, Hernández Pijuan i sobretot Guinovart, al qual se li va jugular la sortida internacional, se'ls va relegar a un condescendent, i injust, ordre secundari. Clavé, en el seu autoexili, no va ser tingut mai en compte com el gran pintor que era. El cercle Tàpies no va tolerar mai el més mínim antagonisme. Inseguretat, ego, horror patològic a la competència? Una ambició en detriment de tot un col·lectiu.

Més tard va arribar la confrontació amb els joves conceptuals, amb el Grup de Treball, mentre defensava el confús grup Trama ideologitzat per Jiménez Losantos. I els articles sagnants contra un Dalí agonitzant. I els atacs als pintors figuratius i neofiguratius de Santos Torroella. Brossa, còmplice fidel d’aventura, va ser, ja en les acaballes, menystingut per haver-­se-­li ocorregut fer escultures, i exposicions, “tu el que has de fer és escriure”. I les reticències explicitades davant un Barceló emergent. I… Tant desassossec en un artista que ho tenia tot?

Com una societat artística fou tan dòcil a una elit d’estatus privilegiat? Com crítics, comissaris, artistes, galeristes, editorials (pregunteu a La Polígrafa) van sucumbir a les imposicions? Va succeir en un llarg període i el manteniment de l'hegemonia es va anar adaptant. L'antifranquisme cultural (PSUC) necessitava un artista de prestigi al mercat internacional, i el coqueteig, que es va anar dissolent amb l'arribada de la democràcia, va ser útil per atorgar patents de catalanitat, progressisme i avantguardisme. Dit d’una altra manera: per excloure o imposar noms. Sobreentesos i insinuacions que, en temps foscos, són provadament eficaces. Amb les institucions reinstaurades la pressió perquè l'art català tingués un sol representant oficial va anar en augment. Premis, reconeixements, honors… a qui va autoassumir la tan clara, alta i noble funció notarial de tota una època. Les mostres de cultura catalana a l'estranger se succeïen i igual que ocorria en el Macba des de la seva fundació, l'implacable: aquest sí, aquest no.

Sense tant dirigisme, la nostra plàstica, hauria estat la mateixa? Més potent? En tot cas una gran part de la nostra pintura seria més visible, catalogada i classificada. I més plural i diversificada. I menys extensa la nòmina d’oblidats."


Joan Pere Viladecans a La Vanguardia / Culturas del 03.06.2017



"L'economia productiva és un pilar d'una societat avançada. Una economia productiva es basa en quilos de diners… i moltes tones de confiança. Catalunya està vivint el malson de la fugida d'empreses. La llista assoleix un gruix de dimensions mai conegudes.

La primera decisió ha estat el trasllat del domicili social. La segona és la reubicació del domicili fiscal. Les empreses acabaran traslladant l'operativa dels serveis centrals i, en molts casos, la capacitat productiva. Més tard, vindrà l'efecte induït sobre les petites empreses i els prestadors de serveis (auditors, hotels...). A mitjà termini, un desastre econòmic sense pal·liatius.

La decisió dels bancs té tot el sentit. A casa nostra no tindrien un fons de garantia de dipòsits, i es tancarien els mercats interbancaris davant una fallida segura i immediata. Als mercats financers, "un minut és una eternitat". A més, no existiria l'aixopluc del BCE com a prestador de darrer recurs. Els dipositants perdrien els estalvis i els accionistes veurien la cotització dels seus títols ensorrar-se a zero. La fugida de les empreses que cotitzen a borsa també vol evitar la penalització als accionistes i inversors, i que es dispari el cost del seu finançament.

Altres empreses marxen per eludir la incertesa de polítiques potencialment contràries a la iniciativa emprenedora. Com recordava un empresari, "som emprenedors i ells serien emprenyadors". L'economia catalana ha configurat una de les societats més obertes i competitives del món gràcies al talent i l'esforç, i ha estat la destinació de moltes inversions directes vingudes d'arreu.

Ara, els directius europeus i de la resta del món es malfien d'una economia que s'endinsa en la incertesa. Com comentava un gestor d'inversions després de visitar autoritats econòmiques del país, a la sortida "no sabia si era millor baixar per l'ascensor o sortir per la finestra…".

La Catalunya somiada és el port de destí. El camí a recórrer ha d'estar alineat amb les normes i pràctiques de la UE. Fora d'Europa, faria molt fred…i ningú finançaria les administracions o les empreses catalanes sense una prima de risc de milers de punts bàsics, que ens abocaria a una fallida sense xarxa.

El procés seguit és, des del punt de vista jurídic, un nyap que ens allunya d'Europa. Des de la perspectiva econòmica, un exercici d'irresponsabilitat, improvisació sense cap mena de pla de contingència. Al nou país que molts somiem, els responsables haurien d'endreçar el despatx i marxar cap a casa.

A la Catalunya somiada no acceptaríem que el Pedraforca marxés del país, pujar a Montserrat a cantar una altra cosa que no fos El Virolai i pregar davant d'una altra imatge que no fos la Marededéu de Montserrat, o renunciar a la llengua catalana que ens va ensenyar la mare… De la mateixa manera, el país no pot presenciar la dilució de la seva economia productiva i dels esforços que hem esmerçat al llarg de la nostra història. Un aforisme diu 'Qui digui la veritat, que cerqui un cavall, que l'haurà de menester per fugir'.

Amb tot el meu respecte: Molt Honorable President, així no."


Francesc Xavier Mena a La Vanguardia del 14.10.2017



diumenge, 22 d’octubre del 2017

Pregunta ximple




Dubuffet 1950



"Hi ha una diferència immensa entre el que hauríem de fer i el que fem. Ja ho va dir sant Pau: el bé que jo conec no el faig, el mal que odio el faig. La pregunta bàsica de la moral de Kant: què és el que jo he de fer? és una pregunta ximple. Tots en sabem la resposta, la qüestió és per què no la podem aplicar. No n'hi ha prou amb no matar el proïsme, hem de no voler-lo matar, abandonar l'odi envers l'altre. Passar del posat exterior a l'actitud interior."


Rémi Brague a La Contra de La Vanguardia del 03.12.2014







dissabte, 21 d’octubre del 2017

La diferència







“Un deixeble es mostrava ansiós de rebre els més alts ensenyaments, per això no va dubtar de preguntar al seu mestre:

- "Per favor, senyor, què és la veritat?"

- "La veritat es troba a la vida de cada dia."

Decebut, el deixeble va protestar:

- "Però en la vida de cada dia només hi trobo rutina i vulgaritat, però no veig la veritat per cap cantó."

El mestre va dir:

- "Aquesta és la diferència: uns la veuen i d'altres no la veuen."”



Conte oriental recollit per Ramiro Calle i Sebastián Vázquez a la recopilació que van publicar a EDAF, Arca de sabiduría, el 1999.






divendres, 20 d’octubre del 2017

Dir sí




Hodgkin 2016



"Però digueu, germans meus, què pot fer el nen que no hagi pogut fer el lleó? Per què el lleó rapinyaire s'ha de convertir encara en nen?

Innocència és el nen, i oblit, un nou començament, un joc, una roda que fa voltes per si sola, un primer moviment, un sagrat dir .

Sí, per al joc del crear, germans meus, cal un sagrat dir : l'esperit vol ara la seva voluntat, el que havia renunciat al món es guanya el seu món."


Friedrich Nietzsche Així parlà Zaratustra (1885), "De les tres metamorfosis"


(traducció de Manuel Carbonell, amb adaptacions de Raimon Ribera)





dijous, 19 d’octubre del 2017

Alimentar la vida







"El pensament tranquil i la lluminositat del cor són maneres d'alimentar la vida. La felicitat harmoniosa i el desinterès buit són maneres d'assegurar la virtut."


Del Wenzi 37



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)





dimecres, 18 d’octubre del 2017

Naturalesa del mal




Fautrier 1943



"Comprendre el bé és tan senzill com problemàtic és pensar sobre el mal. El bé presenta un camp restringit, mentre que el del mal no té límits, i inclou la crueltat, el crim, el sofriment, la venjança, el dolor infligit de forma espontània o sistemàtica. A la vida quotidiana, fer el bé als nostres éssers estimats o pròxims requereix notables esforços, propòsits que sovint troben mil dificultats per a ser portats a la pràctica. En canvi, el mal en petites o notables dosis -una frase insidiosa, un parany, el càlcul per fastiguejar, fins i tot sense obtenir avantatge, està present en tota relació humana.

(...)

Però d'aquí al mal humà a gran escala, el cim del qual és l'extermini sistemàtic de milions de jueus i gitanos, planificat per el nazisme, hi ha un abisme, sobre el que no pocs filòsofs i assagistes han tractat de tendir ponts que ajudin a comprendre la naturalesa del mal extrem. Per molt que li repugni, l'enteniment no es pot desentendre de l'horror, encara que hi ha graus de abjecció que escapen a qualsevol intent racionalitzador. Com es va poder arribar tan lluny?

(...)

No serveix de gran cosa prendre un component ocasional, la indiferència del torturador cap als que fa patir o extermina, la banalitat de l'acte repetit amb minúcia de funcionari, com a base d'una explicació que és, per la seva severitat criminal, força més agra. Tots els torturadors tenen sentiments afectuosos, de vegades exagerats, envers els seus familiars o els seus animals de companyia. Molts jerarques de camps d'extermini sentien una emoció desbordada per la música. Sota l'aparença d'una màquina indiferent al mal que ocasiona, hi ha sempre un ésser humà. No sempre un sàdic. No sempre un pertorbat.

Com s'arriba aquí? Un torturador és el mateix a tot arreu, tant se val Llatinoamèrica com la Xina imperial, o l'actual, i poc importa que arribi al seu ofici per delit davant el retorciment aliè com perquè, en veure'l tímid, li hagin empès cap  a ell. Travessi o no travessi la frontera de la malaltia mental, la variabilitat humana presenta tipologies més inclinades i capaces que d'altres per a aquestes pràctiques. Hi ha persones que neixen amb mancances d'empatia cap als altres, altres indiferents al perill, etcètera. El problema mai ha consistit en trobar botxins o formar-los. (...) El problema tampoc està en les clavegueres de totes les dictadures, hagudes i per haver, la supervivència de les quals depèn de l'eliminació dels opositors i de la por a les conseqüències que frena els que estan temptats d'oposar-s'hi.

El difícil, si no impossible de ficar-se ordenadament al cap, és com un poble avançat, organitzat, amb un llegat cultural de primeríssim ordre i una tecnologia punta, va poder arribar a aquests extrems de barbàrie, com uns centres de decisió ordenen l'extermini, altres ho planifiquen al detall i una cadena de comandament, un exèrcit militar i civil amb enormes mitjans al seu servei, executa la determinació més vil i macabra de la humanitat, per calibrada i conscient de traspassar tot límit.

Déu i el lector em perdonin, però no puc apartar del meu cap la sospita, gairebé la certesa, que van fer allò amb orgull, que se sentien i sabien herois, capaços de superar, mitjançant un esforç de la voluntat al qual cap país havia arribat, la repulsió pel vessament de sang innocent, no enemiga. El que per a la resta dels mortals és inconcebible, va ser per a ells una prova de superioritat moral. No es tracta d'una transgressió individual, per implacable i desaforada que pugui ser, o d'una sèrie de transgressions concatenades. Va ser un col·lectiu amb aspiracions a resoldre els problemes de la humanitat, gent amb poder, disciplina, notables sentiments d'autoestima, que creien en la superioritat de la seva obstinació i la seva civilització, que es miraven als ulls amb aprovació en signar i segellar els milions de documents de l'extermini, després de contemplar les fotos, les proves, l'exactitud dels informes.

(...)

Un component essencial, present en aquesta i en altres accions, èxits o avanços de la humanitat -tant en el bé com en el mal- és la força del mètode. La convicció, la fermesa, la determinació, són el primer, però no són suficients. Després cal arribar també més enllà, molt més enllà que ningú abans i potser després, en l'organització, en la planificació, en l'eficiència. Algú més podia haver-ho fet?"


Xavier Bru de Sala a La Vanguardia del 19.07.2003





dimarts, 17 d’octubre del 2017

dilluns, 16 d’octubre del 2017

Un eix potent







Un eix potent és el que vertebra els anomenats "tres territoris" (que apleguen la comarca catalana de la Terra Alta, la comarca aragonesa del Matarranya i la comarca valenciana dels Ports de Morella; gent que viu i parla de manera semblant en unes terres diverses però també semblants). Indiquem només les viles, no les nombrosíssimes excursions que l'envolten...

L'eix seguiria el següent itinerari: Gandesa - Bot - Horta de Sant Joan - Arnes - Queretes - Vall-de-roures - Fondespatla - Pena-roja - Herbers - Morella - Cinctorres - Castellfort - Vilafranca (aquest darrer tram per la CV 126; el retorn de Vilafranca a Morella, per la CV 15 i la CV 12, agafant a la dreta el camí rural asfaltat de la Vega dels Llivis fins a la N 232).

Ramals interessants d'aquest eix serien:

- des de Queretes: Calaceit.

- des de Vall-de-roures: la Freixneda i Beseit.

- des de Pena-roja: Mont-roig.

- des d'Herbers: Herbeset - Castell de Cabres - el Boixar - Coratxà.

- des de Morella: Forcall - la Todolella i Vallibona.





diumenge, 15 d’octubre del 2017

Una coalició excepcional




Tàpies 1981



Catalunya està vivint una situació política excepcional. Per tornar a una certa normalitat, faran falta iniciatives polítiques excepcionals.

La que jo imagino -o desitjo- seria la convocatòria d'unes eleccions al Parlament de Catalunya on els partits es presentessin sense fer coalicions i, si els resultats electorals ho permeten, fer una coalició de govern entre el PDeCAT, el PSC i Catalunya en Comú, en un pla d'equivalència, sigui quin sigui el resultat electoral de cada un d'ells.

Com a President de la Generalitat hi hauria d'haver una figura respectada per tothom. Penso en Miquel Roca Junyent. En aquest sentit, el PDeCAT l'hauria d'incloure com a darrer nom de la seva candidatura i, si la coalició fos possible, fer correr els llocs i fer a Roca diputat i després President.

El nou govern de coalició podria recorrer a polítics, independents o no, que hagin mostrat la seva vàlua en els darrers 15 anys (no sembla un bon moment per a gaire experiments...).

Aquest govern, a més de governar Catalunya i impulsar algunes lleis clau pendents, com ara una Llei electoral catalana i la Llei d'organització territorial, hauria de ser l'interlocutor de l'Estat en el procés de reforma de la Constitució. Acabat aquest procés, es podrien convocar noves eleccions.

Ja sé que això no passarà, però és el que a mi m'agradaria que passés perquè em sembla el més útil de cara a reconstruir la política catalana des de la diversitat i la capacitat de cohesionar el país, tancant ferides, superant frustracions i refent ponts. Cal que les empreses catalanes tornin a portar les seves seus a Catalunya el més aviat possible. Crec que no seria convenient tenir en aquesta fase un president independentista o unionista.

Ja se sap, d'il·lusió també se'n viu...




dissabte, 14 d’octubre del 2017

Preguntes







“Un deixeble confús veia com moltes preguntes s'aplegaven a la seva ment. Un dia va decidir preguntar al seu mestre sobre la que més el turmentava:

- "Mestre, com sabré quan estic realment en el camí de l'alliberament interior?"

- "Sabràs que estàs en el camí de l'alliberament quan no et facis aquesta mena de preguntes" – va respondre el mestre.”


Conte oriental recollit per Ramiro Calle i Sebastián Vázquez a la recopilació que van publicar a EDAF, Arca de sabiduría, el 1999.





divendres, 13 d’octubre del 2017

Ocàs




Hodgkin 2000



"L'ésser humà és una corda tibant entre la bèstia i l'ultrahumà -una corda sobre un abisme.

Un perillós passar a l'altra banda, un perillós fer camí, un perillós mirar enrere, un perillós tremolar i restar aturat.

La grandesa de l'humà rau en el fet de ser un pont i no pas una meta: allò que en l'humà es pot estimar és el fet de ser una transició i un ocàs.

Jo estimo aquells que no saben viure altrament que enfonsant-se en llur ocàs, perquè ells són els que passen a l'altra banda.

(...)

Jo estimo aquell que viu per conèixer i que vol conèixer perquè l'ultrahumà arribi a viure. I així vol el seu propi ocàs."



Friedrich Nietzsche Així parlà Zaratustra (1885), pròleg de Zaratustra 4


(traducció de Manuel Carbonell, amb adaptacions de Raimon Ribera)





dijous, 12 d’octubre del 2017

La llibertat de les persones veritables








"Aquells a qui anomenem savis s'adeqüen a les seves condicions reals, això és tot: mengen segons la grandària dels seus ventres, es vesteixen d'acord amb la mida dels seus cossos. Com que es moderen a si mateixos, no hi ha lloc perquè pugui sorgir en les seves ments una actitud contaminada per la cobdícia.

Així doncs, per poder governar el món és essencial no estar massa implicat amb el món. Per poder gestionar la fama és essencial no fer res en excés per aconseguir-la. Quan s'assoleixen veritablement la condició real de la naturalesa i de la vida, la humanitat i la justícia arriben amb elles.

Si no hi ha res que posi un vel a l'esperit, i res que carregui a la ment, estàs del tot lúcid i totalment en harmonia, en pau i sense preocupacions. El poder i el benefici no poden temptar-te, el so i la forma no poden seduir-te; els creadors de discursos no poden anul·lar-te, els acadèmics no poden commoure't, els guerrers no poden espantar-te. Aquesta és la llibertat de les persones veritables."


Del Wenzi 36



(adaptació lliure de Raimon Ribera a partir de la traducció castellana d'Alfonso Colodrón de la traducció anglesa de Thomas Cleary)





dimecres, 11 d’octubre del 2017

Hermann Hesse: El llop



Els anys 1902-1903, Hermann Hesse (1877-1962) va escriure aquest conte, El llop.

L'any 1997 el varem traduir (no tenim constància que n'hi hagi una altra traducció al català).






"Mai no hi havia hagut a les muntanyes franceses un hivern tan enormement fred i llarg. Des de feia setmanes l’aire era clar, aspre i gelat. De dia, les grans i pendents feixes nevades s’estenien blanques i infinites sota el cel blau lluent; de nit, els passava per sobre la lluna, clara i petita, una tallant i gèlida lluna de groga lluïssor, la forta llum de la qual esdevenia blava i somorta sobre la neu, com si fos la mateixa imatge de la glaçada. Els homes evitaven tots els camins i especialment els cims; s’estaven, indolents i rondinaires, a les seves casetes de poble, les rogenques finestres de les quals, plenes de fum i entelades, sorgien dins la nit, enmig de la blavosa llum de la lluna, i no trigaven a apagar-se. Era un temps difícil pels animals de la contrada. Els més petits es glaçaven en gran nombre; fins i tot els ocells eren vençuts per la glaçada, i els magres cossos morts esdevenien botí de perdiguers i llops. Però també aquests patien terriblement la glaçada i la fam. Allà només hi vivien unes quantes famílies de llops, i la necessitat els impel·lia a una més ferma associació. Durant el dia sortien per separat. Aquí i allà en vagarejava un per la neu, magre, afamat i vigilant, silenciós i esquiu com un espectre. La seva exigua ombra lliscava al seu costat sobre la nevada superfície. Flairant, allargava el punxegut musell al vent i deixava sentir de tant en tant un udol sec i penós. Els vespres, però, canviaven completament i s’aplegaven, amb roncs udols, al voltant dels pobles. En ells, el bestiar i l’aviram estaven ben guardats, i darrera ferms porticons hi havia escopetes preparades. Només de tant en tant els queia una petita presa, tal vegada un gos; i dos de la bandada ja havien estat morts a trets. El fred persistia. Sovint els llops jeien junts, silenciosos i meditatius, escalfant-se els uns amb els altres; paraven l’orella angoixats envers el mort ermàs fins que un d’ells, turmentat pel cruel suplici de la gana, tot d’una es posava dret d’un salt fent un bramul esglaiador. Llavors tots els altres giraven el musell cap a ell, tremolaven i esclataven plegats en un poderós, amenaçador i planyívol udol.







Finalment, una petita part de la bandada es va decidir a emigrar. De bon matí abandonaren els seus caus, s’aplegaren i ensumaren l’aire glaçat, excitats i plens de por. Llavors se n’anaren, amb un trot ràpid i regular. Els que es quedaven enrere els seguiren amb ulls molt oberts i vidriosos, després feren al trot un parell de dotzenes de passos darrera d’ells, s’aturaren indecisos, es quedaren drets perplexos i retornaren lentament als seus buits caus. Els que havien marxat se separaren al migdia els uns dels altres. Tres d’ells es dirigiren cap a l’est envers el Jura suís, els altres prosseguiren el camí cap al sud. Tots tres eren animals ben plantats i forts, però esgarrifosament amagrits. El seu replegat i clar ventre era estret com un cinyell, el pit mostrava llastimosament les costelles, els musells eren eixuts i els ulls oberts de bat a bat i desesperats. Tots tres plegats s’endinsaren en el Jura; el segon dia van capturar un moltó, el tercer un gos i un poltre, i per tot arreu eren furiosament perseguits per la gent del país. Per la comarca, rica en pobles i viles, s’escampà l’ensurt i la por davant els desacostumats intrusos. Els trineus del correu foren armats, ningú no anava d’un poble a l’altre sense fusell. Després d’un botí tan bo, els tres animals se sentien en aquelles forasteres contrades alhora esporuguits i complaguts; temeràriament, s’aproparen a les cases i irromperen a plena llum del dia a l’estable d’una masia. Mugits de vaques, espetecs de tanques de fusta estellant-se, soroll de peülles i alenades anhelants ompliren l’estret i calent espai. Però aquesta vegada intervingueren els homes. Es va posar preu als llops, i això va redoblar l’ànim dels pagesos. I en van matar dos: l’un duia un tret al coll, l’altre fou mort a cops de destral. El tercer s’escapà i va córrer molt de temps, fins que caigué mig mort sobre la neu. Era el més jove i formós dels llops, un animal superb de molt considerable força i àgils formes. Romangué llarga estona ajagut, panteixant. Sangonosos cercles vermells giravoltaven davant dels seus ulls, i de tant en tant llançava un gemec xiulant i dolorós. Un cop de destral li havia ferit el llom. Malgrat tot, reposà i pogué aixecar-se altre cop. Primer esguardà la molta distància que havia corregut. Enlloc no es veien homes ni cases. Molt a prop d’ell hi havia una gran muntanya tota nevada. Era el Chasseral. Decidí donar la volta al seu entorn. Com que la set el turmentava, s’empassà petits mossos de la gelada i dura crosta de la superfície nevada. A l’altra banda de la muntanya va anar a parar damunt d’un poble. Era cap al vespre. Es va esperar en un espès bosc d’avets. Llavors es va esquitllar cautelosament entre els tancats dels jardins, seguint l’olor dels calents estables. No hi havia ningú al carrer. Esporuguit i cobejós, donava cops d’ull passant entre les cases. Se sentí un tret. Va tirar el cap amunt i es posà a córrer, mentre ja se sentia un segon tret. L’havien tocat. El seu blanquinós baix ventre tenia el costat tacat de sang, que rajava constantment amb grosses gotes. Malgrat tot se’n va sortir; aconseguí escapar-se amb grans salts i arribar al bosc de l’altra banda. Allà es va esperar un moment tot escoltant i va sentir per dues bandes veus i passos. Ple de por, va mirar amunt cap a la muntanya. Era escarpada, boscosa i penosa de pujar. Però no li quedava cap altra opció. Panteixant, pujà pel costerut cingle, mentre al llarg de la muntanya s’estenia un embull de malediccions, ordres i llums de llanternes. Tremolós, el llop ferit s’enfilà a través de l’ombrívol bosc d’avets, mentre la fosca sang regalimava a poc a poc pel seu flanc. El fred havia minvat. El cel de ponent era ennuvolat i semblava prometre una nevada.







Finalment, l’extenuat llop havia assolit el cim. Ara estava dret sobre una gran feixa nevada, lleugerament inclinada, prop del Mont Crosin, molt per sobre del poble del qual havia fugit. No sentia gana, sinó el dolor somort i persistent de la ferida. Un lladruc feble i malalt va sortir del seu penjant musell, el seu cor bategà amb dificultat i dolor, i sentí la mà de la mort pesar sobre ell com una càrrega indescriptiblement feixuga. Un isolat avet d’amples branques el va atreure; allà s’assegué i mirà fixament, melangiós, la nebulosa nit nevada. Va transcórrer mitja hora. Ara queia una llum rogenca sobre la neu, estranya i suau. El llop s’aixecà gemegant i adreçà el seu formós cap envers la llum. Era la lluna, que s’alçava pel sud-est, enorme i vermella com la sang, i pujava amunt lentament pel cel enterbolit. Feia moltes setmanes que no era tan vermella i tan gran. Desolats, els ulls de l’animal moribund es fixaren en el mat disc lunar, i altre cop bleixà un feble udol, dolorós i apagat, en la nit. Llavors arribaren llums i passos. Pagesos amb gruixuts capots, caçadors i xicots joves amb gorres de pell i tosques polaines caminaven feixugament per la neu. Sonaren crits d’alegria. Havien descobert el llop moribund; li tiraren un parell de trets i ambdós fallaren. Llavors veieren que estava agonitzant, i se li tiraren al damunt amb pals i garrots. Ell ja no sentia res. Amb els membres trencats, l’arrossegaren cap a baix a St. Immer. Reien, es vanagloriaven, esperaven amb il·lusió l’aiguardent i el cafè, cantaven, renegaven. Cap d’ells veié la bellesa del bosc ple de neu, ni l’esplendor dels altiplans, ni la lluna vermella que penjava sobre el Chasseral, la feble llum de la qual es reflectia als canons de les seves escopetes, en els cristalls de la neu i en els apagats ulls del llop mort."





dimarts, 10 d’octubre del 2017

Nus de Rouault




Rouault 1895


Rouault 1895


Rouault 1903


Rouault 1905


Rouault 1905


Rouault 1906


Rouault 1906


Rouault 1906


Rouault 1906


Rouault 1907


Rouault 1907


Rouault 1908


Rouault 1908


Rouault 1908


Rouault 1910


Rouault 1910


Rouault 1911


Rouault 1913


Rouault 1914


Rouault 1914


Rouault 1914


Rouault 1914


Rouault 1915


Rouault 1916


Rouault 1918


Rouault 1929


Rouault 1930


Rouault 1932


Rouault 1936

 
Rouault 1938


Rouault 1938

 
Rouault 1939


Rouault 1939


Rouault 1939


Rouault 1939


Rouault 1939


Rouault 1939


Rouault 1939



Rouault 1946