dimarts, 15 de desembre del 2015

D'Ors al Prado VIII: El Greco





VIII. El Greco



"Pintor de les formes que volen", dirà d'Ors. Les coses contemplades perden el seu pes.



El Greco 1579 La Trinitat

Diu D'Ors que La Trinitat "recorda en més d'un respecte les obres de la vellesa de Michelangelo. Aquí el cos de Crist apareix encara formosament atlètic. Encara, en el món de les formes que volen, recorda al món de les formes que pesen."

Proposa llavors la contemplació d'una sèrie de retrats on hi veu una creixent exteriorització de l'ascetisme fins arribar a un punt on "l'ànima sembla haver trencat amb qualsevol respecte a la bellesa del cos" i s'evaporen les corporeïtats "per donar pas a tot el que en art és cohibit i subterrani, a la boja sensualitat del color." Un procés que forma part de la "reacció barroca contra el racionalisme".


El Greco 1585 Retrat d'un metge


El Greco 1580 El cavaller de la mà al pit


El Greco 1590 Rodrigo Vázquez


El Greco 1605 Sant Pau


El Greco 1605 Sant Joan Evangelista


El Greco 1580 Sant Antoni


El Greco 1602 Crist abraçat a la creu



Proposa llavors aturar-se a aquesta Anunciació primerenca, on "les formes que volen es barregen amb les formes que pesen -algunes d'elles, correctes arquitectures- en una superposició de cel i terra."


El Greco 1572 L'Anunciació


Per acabar, d'Ors proposa resseguir quatre fites de la iconografia cristiana, "quatre llargues teles, apocalípticament poblades de llargues figures". Aquí El Greco és ja plenament el "pintor maleït", "és el boig que descobreix el que ignoren els savis; el posseït que ha trencat definitivament amb el ritme i amb la raó; el músic, en qui tempestuosament o inconscient s'exalta i es tradueix en les actituds torturades, en els membres torçats, en les misterioses celísties, en el color opulentament podrit; en aquestes mateixes llengües de foc que apareixen, finalment, a la Pentecosta, obra de la darrera època, però que abans ja han estat prefigurades en tots els cossos dels homes, de les dones i dels àngels."



El Greco 1600 Bateig de Crist


El Greco 1600 La Crucifixió


El Greco 1600 La Resurrecció


El Greco 1600 Pentecosta