dimecres, 9 de juny del 2021

Via no discursiva



Gerhard Richter 1966



Dues cites del filòsof polonès Leszek Kolakowski (1927-2009) en una obra de 1967, “El racionalisme com a ideologia”, publicada en castellà el 1970 per Ariel, traduïda per Jacobo Muñoz:


És obvi que el contacte dels éssers humans amb el món s'esdevé per via no discursiva, és a dir, de tal manera que el contingut del que arriben a saber en virtut d'aquest contacte no pot ser adientment expressat amb paraules. Una part considerable del nostre contacte amb el món posseeix aquest caràcter, ja que, entre altres coses, no hi ha cap percepció sensorial que pugui ser adientment expressada per mitjà del llenguatge; d'aquí es desprèn, per exemple, la inexistència de dues percepcions exactament iguals i, també, el caràcter il·limitat de les característiques pròpies de la percepció sensorial.” (p. 21) 


"No hi ha cap dubte, per altra part, que tota comunicació consumada en l'àmbit artístic evidencia una naturalesa no-discursiva; el contacte immediat amb una determinada obra d'art no pot ser, en efecte, substituït per cap descripció de la mateixa.” (p. 22)