dilluns, 17 d’agost del 2020

Fins i mitjans



Antoni Tapies | Arte abstracto pintura, Ilustraciones de pintura ...
Tàpies 1986

Pot semblar una qüestió passada de moda, ja massa discutida. Però d'en tant en tant, l'interrogant torna a sorgir: pot justificar el canvi social l'ús del terror? O bé aquest sempre acaba essent contraproduent i girant-se contra els que l'empren?

Pels qui considerem que cap finalitat no justifica utilitzar mitjans impropis per aconseguir-la, i que els mals mitjans degraden la finalitat, la converteixen en una mala finalitat per boniques que siguin les paraules amb les que es formula, el tema és ben obert.

A l'altra banda, hi ha els que consideren que una posició "purista" o "moralista" com aquesta porta a l'immobilisme social, al suport a estructures socials injustes, i que no es canvia mai res si no s'utilitza la força.

Potser el debat acaba anant a parar a quina mena de força s'utilitza, i quins són els tipus d'accions i de retòriques que es giren en contra de la bondat de les finalitats. Hi ha una força pacífica i una força violent, una força controlada i una força descontrolada? O això són irrellevants distincions teòriques?