dissabte, 9 de novembre del 2019

Justícia i injustícia




Sam Francis 1958


"(...) si la justícia implica una "passió apagada", la injustícia, al contrari, implica una passió intensa; a més, la injustícia atia un fort sentit de solidaritat.

La tesi és que el sentit de la justícia és una passió apagada, ben al contrari del sentit encès d'injustícia, que desperta la passió. El que ens dol i ens empeny a l'acció no és la justícia, sinó la injustícia.

La solidaritat com a força al servei de la moral és sobretot una força al servei d'una política de lluita contra la injustícia, i no tant una força per lluitar per la justícia. El que va impulsar l'abolició de l'esclavitud, per exemple, va ser un fort sentiment negatiu d'injustícia i no tant un sentit positiu de justícia.

Existeix un asimetria moral entre oposar resistència a la injustícia i perseguir la justícia: la primera és més urgent i més important. Però, a més, hi ha una immensa asimetria psicològica. Lluitar contra la injustícia és molt més concret que no pas perseguir la justícia basada en principis abstractes, els quals no empenyen més la gent a lluita per la injustícia que els màrtirs a cantar entre les flames. Així, per exemple, un sistema d'impostos progressius és un principi positiu de justícia, però és un principi altament abstracte per a la majoria de la gent. Quants de nosaltres sabem quin és el nostre tram impositiu o quants impostos paguem en comparació amb els altres? En canvi, el sentit d'injustícia flagrant de l'exempció fiscal per als nobles i els clergues i de carregar tot el pes de la tributació sobre el tercer estat va ser prou fort per provocar una revolució a França.

Així, doncs, a quina conclusió arribem? A grans trets, la injustícia flagrant és una força poderosa per crear un sentit de solidaritat, sobretot entre els qui la pateixen directament. Quan es crea un grup de solidaritat organitzat que és capaç d'actuar col·lectivament, allò que al començament és un grup que es forma per oposar-se a la injustícia pot convertir-se en un grup prou motivat per perseguir la justícia, o més ben dit, prou motivat per perseguir més justícia. La idea és que es pot crear una cadena d'acció a partir de la lluita contra la injustícia, que, al seu torn, pot portar a la creació d'un grup de solidaritat que pot fer possible la justícia."


Avishai Margalit De la traïció (2017, Arcàdia, traducció al català de Josefina Caball)