dilluns, 18 de novembre del 2019

Classe treballadora




Sam Francis 1954


La classe treballadora no sembla tenir prou fam de cultura. Potser algun treballador sí, però com a col·lectiu més aviat sembla xuclada per la supervivència, una mica de consum, una mica d'entreteniment i un cert afany de no perdre el seu modest benestar. És comprensible, el dia a dia és molt absorbent i incert. Però això fa difícil que pugui jugar un paper capdavanter en la transformació de la societat.

L'ha de jugar, aquest paper? Això no està predeterminat. El podria jugar, però l'ha de voler jugar. I això demana una certa ambició en el terreny de la cultura i els valors. I unes ganes de proposar un nou model de societat fonamentat en aquests valors. El que vol dir una certa generositat i una certa ingenuïtat (el món no el canvien els astuts, els calculadors). I això a nivell col·lectiu (a nivell individual n'hi ha molta, de generositat i d'ingenuïtat entre els treballadors).

De la lluita per defensar els seus interessos, necessària i legítima, no en surt necessàriament en la societat actual aquest altre paper de portadora de canvi social. Si més no, en el món occidental; potser en altres societats encara pugui ser diferent.

Qui pot impulsar aquesta acció com a col·lectiu de la classe treballadora? Els sindicats i els partits d'esquerres. Si hi ha noves instàncies que ho poden fer, a hores d'ara no en soc conscient.