diumenge, 11 d’agost del 2019

Rius i religions



Bissier 1957


"Els rius de la terra, per poder ser de debò rius donadors de vida, no es retroben mai de fet, ni tan sols en l'oceà, ni estan orientats cap a aquest trobament. Els rius no es troben, ni tan sols en el mar. Tanmateix sí que es troben —en el cel. Sí que es troben en forma de núvols, quan han experimentat una transformació en vapor, que finalment torna a caure com a pluja a les valls dels mortals, per alimentar els rius de la terra.

Les religions no creixen juntes, i certament que no ho fan com religions institucions organitzades. Es troben quan han estat transformades en vapor, quan han viscut la metamorfosi en esperit, que és vessat en innombrables llengües (Ac 2,3).

Els rius de la terra s'alimenten amb els núvols que miren avall, i també de fons terrestres i subterrànies després de la transformació de la neu i del gel en aigua. L'autèntic embassament de les religions no consisteix només en les aigües doctrinals de la teologia, consisteix també en el vapor transcendental dels núvols divins (revelació) i en la neu i el gel immanent de les glaceres i de les muntanyes nevades dels sants (inspiració)."


Raimon Panikkar a Trisangam: Jordà, Tíber i Ganges (1991)