dijous, 29 d’agost del 2019

Motivacions




Baldung Grien 1544


Hi ha dos models elementals pel que fa a les motivacions dels humans. El primer les redueix a dos: la por i l'interès (la famosa imatge del pal i la pastanaga). El segon hi afegeix una tercera motivació: les conviccions.

La por es treballa a través de la presó, les multes, l'acomiadament, la degradació i altres menes de càstigs. L'interès es treballa a través dels sous, les promocions i altres menes de premis. Les conviccions (o valors, o principis, o ideals, digueu-li com vulgueu) es treballen a través de canals com ara el coneixement d'un mateix, la cultura humanística, el desenvolupament de la sensibilitat, la maduració personal (creixement en qualitat humana) i l'espiritualitat (que situa el centre de gravetat en quelcom extern a nosaltres que no podem abastar ni percebre clarament però que ens fa anar més enllà de nosaltres mateixos, per dir-ho des d'una de les diverses maneres d'abordar-ho).

Si estem convençuts del primer model (i per tant considerem que les conviccions són faramalla irrellevant amb una funció tranquil·litzadora o merament decorativa), orientarem en un determinat sentit tant el nostre model educatiu com els nostres tractes professionals i les nostres relacions personals. Si, en canvi, incorporem les conviccions (perquè considerem que això es correspon millor amb la realitat, perquè considerem que hi són i són rellevants, no perquè creiem simplement que hi haurien de ser), la nostra acció formativa, professional i relacional serà una altra. És important, doncs, que tinguem clar quin és el nostre model bàsic a nivell de les grans motivacions humanes.