diumenge, 27 d’agost del 2023

Veure i crear



Cranach 1534


Giorgione 1510


Corot 1865



Modigliani 1917



Matisse 1917


Lucian Freud 



Aquestes diferents versions del mateix tema són fruit de diferents maneres de veure la realitat, o bé de diferents maneres de crear-la? Els artistes veuen el mateix i creen diferent o bé és que ja veuen diferent?

O potser veure i crear és el mateix, en l'artista, i no es pot establir una frontera, una distinció? Seria aquesta una de les característiques de l'artista?

I la resta dels humans, que? Veiem el mateix o veiem diferent en funció del que som, un "som" que marca la nostra mirada? I si veiem en funció del que som, veient la realitat també creem la realitat, ni que sigui a un nivell o d'una manera diferent de l'artista? Veiem el món o creem un món, el nostre món, a partir de la nostra manera peculiar de veure'l?

Potser la diferència entre els artistes i nosaltres està en que nosaltres creem el nostre món i l'artista va més enllà, ja que té la capacitat de crear un món per a nosaltres. Un món que incidirà en la nostra mirada, que la configurarà, i ens ajudarà així a veure el món diferent del que el vèiem abans d'estar en contacte amb ell, amb la seva obra, amb el fruit de la seva mirada i la seva creativitat. Si això és així, que importants que són, els artistes!

Potser l'artista té, doncs, el do de crear una realitat que va més enllà de la seva realitat, que té un valor més ampli, que pot arribar a tenir un valor universal, i per això ens impacta a nosaltres, ens ofereix nous mons, ens amplia la realitat, ens canvia la mirada.