dimecres, 31 de març del 2021

Veritat i opinió



Twombly 1972


No és fàcil determinar l'autenticitat de quelcom. Però que no puguem determinar amb precisió el que és autèntic no vol dir que no puguem ser crítics, tenir un criteri propi. Potser no tenim la missió de jutjar, però podem expressar el nostre punt de vista. Això és vàlid a tot nivell: no podem dogmatitzar (dir "això és el correcte", "aquesta és la veritat"), però podem opinar, prendre partit.

En principi, això sembla prou adient: no dogmatitzem, simplement opinem. Ara bé, són tan diferenciables, aquestes dues posicions? Quan opinem, no estem d'alguna manera "defensant una veritat"? O, més complicat encara, en fer aquesta distinció tallant entre veritat i opinió, no estem deixant la veritat en mans del poder? Serà "veritat" el que reculli més opinions favorables... Com que no hi ha possibilitat d'accés racional a la veritat, de discerniment del que és correcte, com que només podem opinar... ¿És desitjable un món on només hi hagi "opinions", i en el que inevitablement les opinions més compartides ocupin el lloc de les "veritats"?

Dit d'una altra manera: ¿És el mateix una opinió argumentada que una opinió a seques? ¿És el mateix l'opinió d'un expert que la d'un simple espectador? Aquesta mena de qüestions ha portat a l'extrem de l'academicisme (només val el que determina l'acadèmia, els experts reconeguts oficialment, els que tenen el títol de tals). Però ¿no hi pot haver un espai fecund entre l'acadèmia i la simple opinió? És clar que molts només podem "opinar", però alhora podem mostrar respecte i deferència per les opinions (o posicions) d'aquells que veiem "que en saben més que nosaltres", que han fet un esforç, que s'hi han dedicat, que s'han treballat a fons a ells mateixos per poder tenir una opinió més fonamentada, més qualificada... (la meva opinió sobre en Miles Davis no val el mateix que la del meu amic Jepus Solà -que de jazz en sap molt, que hi ha dedicat moltes hores, i que toca el saxo...-. Potser la seva no serà "la" veritat, però és més propera a la veritat que la meva, vulguem o no, ens agradi o no).

A partir d'aquí, és cert que qui hi entén més té més deure d'explicació, d'argumentació, i d'una explicació que pugui ajudar al que hi entén menys a millorar, a entendre-ho millor, a aproximar-se més a una fonamentació, a refinar la seva observació i el seu gust. És la càrrega que pesa sobre l'expert. Però l'expert segueix mereixent el reconeixement com a tal, ha de veure reconegut que la seva opinió val més que d'altres...

És clar que quan arribem a plantejaments binaris (m'agrada/no m'agrada) poden estar en el mateix costat persones amb nivells molt diferents d'argumentació, i que no per això deixen d'opinar el mateix, d'estar al mateix costat... però no hi estan de manera igualment fonamentada, i aquest nivell de fonamentació és rellevant.

I per tant no ens podrem escapar de mirar d'argumentar perquè una determinada interpretació d'una obra musical, per exemple, ens sembla més "autèntica" que una altra. O perquè una pintura ens sembla que té més valor artístic que una altra. No ens podem quedar en el "no hi ha criteri", només opinió, i cadascú opina el que vol, i totes les opinions valen el mateix. Com a mínim, hi ha opinions més fonamentades que altres, i hi ha argumentacions que poden portar a l'establiment de criteris compartibles.




dimarts, 30 de març del 2021

Maldat



Gerhard Richter 1977


"Gairebé mai parlem de la maldat. Més aviat fem com si no existís. Però existeix. I seria millor parlar-ne."


(tuit d'en Rai de 18.12.2019)



dilluns, 29 de març del 2021

Krishnamurti: La veritat



Rothko 1957


"Defenso que la Veritat és una terra sense camins. (...) La Veritat, en ser il·limitada, incondicionada, inabordable per cap camí, no pot ser organitzada; ni es pot formar cap organització per aconduir o forçar la gent per algun sender particular. (...). La Veritat no es pot abaixar, més aviat és l'individu qui ha de fer l'esforç d'elevar-se fins ella. (...) Cal ascendir fins a la Veritat, ella no pot "abaixar-se" o organitzar-se per nosaltres...

Per altra part, defenso que cap organització pot aconduir l'home a l'espiritualitat. Si es crea una organització per a aquest propòsit, es converteix en una crossa, en una feblesa, en un esclavatge que forçosament mutila l'individu i li impedeix de créixer, d'establir la seva unicitat que reposa en la descoberta que faci per si mateix d'aquesta Veritat absoluta i incondicionada (...)

Només tinc un propòsit: fer que l'home sigui lliure, impulsar-lo cap a la llibertat, ajudar-lo a trencar totes les seves limitacions, perquè només això li donarà la felicitat eterna, la realització no condicionada de l'Ésser. (...) Desitjo que aquells que miren d'entendre'm siguin lliures, que no em segueixin, que no facin de mi una gàbia que es convertirà en una religió, en una secta. Més aviat haurien de deslliurar-se de totes les pors: de la por a la religió, de la por a la salvació, de la por a l'espiritualitat, de la por a l'amor, de la por a la mort, de la por a la mateixa vida. Així com un artista pinta un quadre perquè es complau en fer-ho, perquè és l'expressió d'ell mateix, el seu benestar, la seva glòria, així parlo jo, i no perquè vulgui res de ningú.


Esteu acostumats a l'autoritat, o a l'atmosfera d'autoritat que us penseu que us conduirà vers l'espiritualitat. Creieu i espereu que algú altre, pels seus poders extraordinaris, us podrà portar a aquest regne de llibertat eterna que és la felicitat. (...) Quan busqueu una autoritat que us porti a l'espiritualitat, us obligueu automàticament a crear una organització al voltant d'aquesta autoritat. (...) Així quedeu atrapats en una gàbia. En lloc de les velles distincions espirituals, en teniu de noves; en lloc de vells cultes, en teniu de nous. Depeneu d'algú altre per a la vostra espiritualitat, per a la vostra felicitat, per a la vostra il·luminació. (...)

Desitjo, doncs, que l'home sigui lliure, que gaudeixi com l'ocell en el cel clar - lliure de tota càrrega, independent, extasiat en aquesta llibertat. (...) La Veritat és en cada un de nosaltres; no és lluny ni a prop; és sempre aquí.



Les organitzacions no us poden fer lliures. Cap home pot, des de fora, fer-vos lliures; ni un culte organitzat, ni la pròpia immolació a una causa poden fer-vos lliures. Ni el formar part d'una organització ni el llençar-vos a una activitat us pot fer lliures. Una màquina d'escriure la feu servir per a la vostra correspondència, però no la poseu en un altar per adorar-la; en canvi, feu això quan les organitzacions es converteixen en la vostra principal preocupació. (...)



Però aquells que realment desitgin entendre, que mirin de descobrir el que és etern, sense principi ni fi, aquells estaran units amb més intensitat i seran un perill per a tot el que no és essencial, per a les irrealitats, per a les ombres. I ells s'aplegaran i es tornaran flama, perquè hauran entès. Un cos així és el que hem de crear: gràcies a aquesta veritable comprensió hi haurà una veritable amistat; a causa d'aquesta veritable amistat hi haurà veritable cooperació per part de cadascú. I això no a causa de l'autoritat, ni de la salvació, ni de la immolació per una causa, sinó perquè realment heu entès i, per tant, sou capaços de viure en l'etern."


Krishnamurti, el 3 d'agost de 1929, en un discurs a tres mil membres de l'Ordre de l'Estrella, que ell presidia, i en el qual anuncià la dissolució de l'ordre.



diumenge, 28 de març del 2021

La Commune






La primavera de 1871 París visqué una experiència històrica insòlita, una revolució social esclafada militarment. Una història complexa i tràgica, amb moltes insuficiències internes però plena d'ideals, d'exemplaritat i d'heroisme.

Aquestes dues imatges de Louise Michel, una de les seves protagonistes, semblen condensar-ne la intensitat.





dissabte, 27 de març del 2021

Moral i espiritualitat




Rothko 1951



"La moral és el que fem per ser més humans, l'espiritualitat és el que fem per ser més que humans."


(tuit d'en Rai de 13.01.2020)




divendres, 26 de març del 2021

Dignitat i maduració




Hernández Pijuan 2005



"Viure dignament i madurar personalment són dues grans tasques dels humans. Saber com fer-ho i fer-ho és el gran repte. I sempre s'és a temps de començar."


(tuit d'en Rai de 23.10.2020)



dijous, 25 de març del 2021

Set elements de l'espiritualitat

 

Morris Louis 1959

"Cada forma d'espiritualitat madura o plenament conscient té set elements en comú amb qualsevol altre tipus d'aquesta, si bé amb uns graus d'èmfasi diferents:

1) la capacitat de viure moralment

2) no-violència profunda

3) solidaritat amb tota la vida i amb la mateixa Terra

4) una pràctica espiritual i un autoconeixement madur

5) simplicitat de vida

6) servei desinteressat

7) pràctica profètica

Les tres primeres disposicions són bàsiques, conformen actituds obligatòries i compromisos permanents; la quarta constitueix un mitjà de vida espiritual, mentre que les tres darreres en són el fruit."


Wayne Teasdale a Entrem a l'era espiritual, a Qüestions de Vida Cristiana n. 178, setembre 1995, p. 65-66


dimecres, 24 de març del 2021

Tiziano i Richter

 

El 1540 Tiziano pinta la seva obra sobre l'Anunciació:




El 1973 Gerhard Richter fa el seu comentari sobre aquesta obra clàssica:

(en donem diverses reproduccions i detalls)










i a partir d'aquí s'enfila en un preciós procés d'abstracció:








que havia estat precedit per una altra escapada abstracta sobre l'alè de l'esperit (ens sembla a nosaltres...):






dimarts, 23 de març del 2021

Catequesi






Mirant d'explicar el cristianisme a nenes i nens de no se sap ben bé quina edat...


Fa 13.800 milions d’anys una mena de cosa de la mida d'un gra de sorra que pesava molt i estava molt calent va explotar (en anglès en diuen big bang), es va posar a créixer (a inflar-se com un globus), i es va començar a anar refredant. Dins d’aquest globus que creixia van començar a passar coses, una darrera l’altra. Tot el que hi ha s’ha anat formant en aquest créixer i refredar-se, que avui encara continua i continuarà fins que tot s’hagi refredat al màxim (en anglès en diuen big chill o big freeze; llavors s’arribaria al gran final, en anglès big rip, que alguns diuen que podria passar d’aquí uns 35.000 milions d’anys, amb la qual cosa la durada de l’univers hauria estat d’uns 50.000 milions d’anys. No és fàcil calcular aquestes coses, encara no en sabem prou de com és i funciona el nostre univers...).

Un temps després del pet de començament es van formar estels, com les que veiem a la nit al cel. Estan molt calents. S’apleguen en grups anomenats galàxies; la nostra és la Via Làctia, que va sorgir fa uns 10.000 milions d’anys. Al voltant de molts estels hi donen tombs grans boles de terra, ben rodones, com la que vivim nosaltres, i a la que anomenem precisament Terra. El nostre estel l’anomenem Sol, que surt cada matí i se’n va a dormir cada vespre. El Sol té una edat de 5.000 milions d’anys, i la Terra 4.700 milions d’anys. I la Lluna, que dona tombs al voltant de la Terra, té 4.500 milions d’anys d’edat. Tots tres són força vells. També és força vella la vida, que va sorgir a la Terra fa uns 3.500 milions d’anys, en forma de plantetes molt petites que vivien al mar.

Fa 600 milions d’anys, després d’unes peripècies complicades de la Terra, on hi havia moments d’escalfament i moments de refredament, va ser possible que comencessin a aparèixer plantes i animals grans, i des de llavors n’han anat sorgint de diferents menes, moltes de les quals ja no existeixen. Fa 500 milions d’anys ja hi havia musclos i calamars. I poc després va començar a haver-hi peixos. Fa 450 milions d’anys hi va començar a haver plantes damunt la terra. Fa 400 milions d’anys apareixen els amfibis i els insectes. Fa 250 milions d’anys apareixen els pins, els dinosaures i les plantes amb flors. Fa 150 milions d’anys apareixen els ocells, i fa 115 milions d’anys els mamífers. En tot aquest procés de tant en tant hi havia cataclismes que provocaven l’extinció de moltes espècies, com els hi va passar als dinosaures fa 65 milions d’anys. Fa 35 milions d'anys ja hi havia camells, porcs, vaques, cabres i ovelles.

Fa uns dos milions d’anys van començar a aparèixer els humans, que també han estat d’unes quantes menes. Fa 400.000 anys els humans van aprendre a fer foc. Entre les diferents espècies d’humans hi havia els Neandertal, que van aparèixer fa 230.000 anys i es van extingir fa 30.000 anys. Ara d’humans només en queda una espècie, la nostra, que va aparèixer fa entre 300.000 anys i 200.000 anys a l’Àfrica i va arribar a Europa fa uns 40.000 anys. Aquests humans com nosaltres vivien de caçar, pescar i recollir plantes i fruits dels arbres. Vivien en grupets petits que sovint anaven amunt i avall seguint els grans ramats d’animals.

Fa uns 10.000 anys aquests humans van començar a aprendre a plantar camps de blat, a domesticar gossos i a tenir ramats de cabres, ovelles i vaques; més tard aprendran a domesticar cavalls. Així no havien d’anar tant amunt i avall, i van poder començar a viure sempre al mateix lloc, en pobles i després en ciutats, amb les seves muralles. A prop dels grans rius (Tigris, Èufrates, Nil, Indo) van aprendre a regar els camps. També van aprendre a fer ceràmica. Com que ja podien guardar blat i altres coses en magatzems, van inventar maneres de saber què tenien sense haver-ho de contar cada vegada. I gràcies a això, fa uns 5.000 anys, van aprendre a calcular i a escriure. Això va ser un canvi molt important.

Llavors es van formar grans països, com la Xina, l’Índia, Mesopotàmia, Egipte (amb les seves piràmides) i Grècia (amb els seus temples, com la Acròpolis d'Atenes, i on Plató i Aristòtil es van convertir en referents de la filosofia). I també petits països com Israel. Cada país tenia les seves llengües, la seva manera de fer cases, la seva manera de menjar i de vestir, els seus costums, les seves festes. I cada país va anar creant històries que explicaven d’on venia el món i com era, i què calia fer per viure bé. Aquestes històries passaven de pares a fills, i s’anaven fent més llargues.

A moltes d’aquestes històries hi apareixien uns personatges estranys, anomenats déus, que servien per explicar allò que els humans veien i no entenien d’on venia, i allò que els humans sentien a dins i que tampoc sabien d’on venia però notaven que era emocionant i important. Hi ha qui diu que aquesta idea dels déus va sorgir quan els habitants d'una ciutat veien que tot i anar-se morint tots els seus ciutadans, les característiques de la ciutat -la llengua, els costums- eren les mateixes: llavors van pensar en alguna mena de cosa que no canviava amb el pas del temps, que era immortal, no com els humans, que som mortals; ho van anomenar un déu, el déu de la ciutat; cada ciutat tenia el seu déu.

Els déus de vegades es consideraven representats per coses com ara el sol (que ens dóna llum i escalfor, i per tant és molt important per nosaltres; sense ell no existiríem, i pot ser vist com el nostre gran pare) o la Terra (de la qual venim, i que pot ser vista com la nostra gran mare). Els antics també van estudiar molt el cel a la nit, i van veure-hi, a banda de la lluna i els estels, els planetes Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn -aquests són els noms que els hi donaven els romans-, que són els que es poden veure sense telescopi. I els van associar amb déus: així, Mercuri era el que representava els missatgers i els comerciants, i se’l dibuixava amb unes petites ales als turmells; Venus representava l’amor, i se’l dibuixava com una noia molt bonica; Mart representava la guerra, i anava armat; Júpiter era el pare dels altres déus i el protector de la Terra, cosa que és veritat, ja que és molt gran i s’empassa moltes pedres que volen per l’espai i que si no podrien caure a la Terra i fer-nos mal; Saturn representa el temps, d’on tot sorgeix però també que tot ho engoleix, tot ho fa desaparèixer.

Els jueus, que és el nom de la gent que vivia a Israel, van fer una cosa curiosa (que alguns egipcis ja havien fet abans): van dir que en lloc de tots aquells déus dels que hem parlat, de déu només n’hi havia un. Així apareix la idea de Déu, amb majúscula. No sabien ben bé com funcionava, però miraven d’esbrinar-ho pensant amb cura en com funcionaven les coses i com funcionem els humans. I van anar escrivint el que descobrien en un llibre, que avui encara podem llegir i que es diu “la Bíblia” (que vol dir “el llibre”). És molt llarg i té trossos molt bonics. Van arribar a la conclusió que aquest Déu era la cosa més important per a la vida dels humans, ja que era qui ens orientava en la vida, ens ajudava a trobar la millor manera de viure i ens donava força per a seguir-la, ja que no és una cosa fàcil. A Déu els jueus l’anomenaven Jahveh o Jhvh, i també Eloh -que és com un sospir, com l’aire en sortir dels pulmons, el so més senzill per a senyalar el més important-, Ein Sof -que vol dir aquell del que no podem saber-ne res- o Adonai -que vol dir Senyor, el que tot ho pot, tot ho sap i és a tot arreu. En grec, Adonai es diu Kyrie, i en llatí, Dominus. D'aquí expressions com Kyrie eleison (Senyor, tingueu pietat) i Dominus vobiscum (El Senyor sigui amb vosaltres).

A la Bíblia, doncs, es van recollir tot d’històries que explicaven com algunes persones havien anat vivint la recerca i la relació amb Déu, cosa que forma una col·lecció molt interessant i distreta amb personatges com Abraham, Isaac, Jacob, Josep, Moisès, Elies, David, Isaïes, Jeremies, Daniel i molts d’altres. Però al voltant d’aquesta idea de Déu també es van muntar tota una colla de costums i prescripcions que van arribar a ser moltes i molt complicades de complir, fins al punt de ser una dificultat a l’hora de sentir al cor la presència de Déu i poder mirar d’esbrinar què és el que aquest Déu podia significar per als humans.

Fa 2.000 anys hi va haver un jueu que vivia a la part de dalt d’Israel, anomenada Galilea, al poble de Natzaret, i que es deia Yoshua ben Yosef (Jesús fill de Josep), al que nosaltres anomenem Jesús. La seva mare es deia Maria. Per això a casa nostra tanta gent es diu Josep, Maria i Josep Maria. Josep era fuster, i Jesús també. Jesús va néixer en temps de l’emperador romà Octavi.

Quan ja era força gran -uns trenta anys- Jesús va anar a sentir a un parent seu que es deia Joan i que deia a la gent que havia de prendre’s això de Déu seriosament. Per tal que aquestes ganes de prendre’s a Déu seriosament es reflectissin en un gest visible, Joan batejava a la gent, o sigui li tirava aigua al damunt com a manera de dir que es volien treure les noses que hi havia per prendre’s a Déu seriosament. Jesús també va ser batejat per Joan, que com que feia això va ser anomenat Joan Baptista, Joan el que bateja.

Després de ser batejat, Jesús se’n va anar un temps al desert a pensar què volia fer. Va rumiar com volia viure, i va decidir que s’havia de dedicar a ajudar a la gent a prendre’s a Déu seriosament. Ho va fer explicant a la gent, amb paraules i amb gestos, com relacionar-se millor amb Déu. Sovint s'explicava amb una mena de contes que s'anomenen "paràboles". Deia que la gent havia de veure a Déu com si fos un pare que els estimava. I que el més important de la vida era, tal com deia la tradició jueva, estimar aquest Déu i estimar les altres persones.

Les queixes de Jesús sobre els costums que feien més difícil estimar Déu no van agradar gaire a uns quants que també es dedicaven a dir a la gent com havien de relacionar-se amb Déu, però d’una manera diferent de la de Jesús i Joan. Aquests altres eren poderosos, i com que Jesús els feia nosa, van decidir eliminar-lo. El van acusar de dir coses contra Déu, i van demanar als romans, que llavors dominaven Israel i tenien reservada la pena de mort, que l’executessin. Aquests ho van fer amb un dels mètodes tradicionals d’aplicar la pena de mort: la crucifixió, o sigui clavar a algú a una creu de fusta plantada a terra amb els braços oberts de manera que amb el pes del cos s’anés ofegant fins a morir. Era una mort lenta, dolorosa i considerada una manera indigna de morir. Això passà cap a l’any 16 del mandat de l’emperador romà Tiberi.

Durant els més o menys tres anys que Jesús havia anat amunt i avall per Israel explicant el que ell considerava important, havia aplegat al seu voltant uns quants seguidors i seguidores, no gaires. En veure’l morir a la creu, es van desanimar. Però poc més tard van notar que el que Jesús els havia dit i la seva manera de tractar-los encara eren dins del seu cor. Això els va impressionar molt: era com si Jesús continués essent viu per a ells. Els va impressionar tant que van continuar dient-li a la gent que el que deia Jesús era important, i que la persona de Jesús i la seva manera de fer eren importants. Algunes de les persones que els van escoltar es van engrescar amb el que els deien de Jesús. Aquestes persones que es van engrescar es van anomenar “cristians”, i allò que compartien es va anomenar “cristianisme”. La paraula és aquesta perquè els seus seguidors consideraven a Jesús com el Messies -el qui ve de part de Déu a ajudar als humans a viure com cal- i en grec el Messies es deia el Crist.

Entre els que van anar explicant la gràcia i la importància de Jesús hi havia Pere, Jaume i Pau; per això aquests noms són tan corrents a casa nostra. Pere era un personatge ardent, exaltat, que va estar al capdavant del primer grup de cristians fins que no se sap ben bé perquè va marxar o haver de marxar de Jerusalem. El va succeir Jaume, un dels germans de Jesús, el qual va morir apedregat pels enemics dels cristians l’any 62 (el primer seguidor de Jesús que va morir apedregat va ser Esteve, a qui recordem el 26 de desembre, l’endemà de Nadal, dia dedicat al record de Jesús). Pau era de Tars i no va conèixer personalment Jesús; era un enemic dels cristians que de cop va canviar i es va convertir en un dels més ardents anunciadors de la importància de Jesús. Va viatjar per la Mediterrània oriental visitant els grups de cristians que s’anaven formant a ciutats com Corint, Efes o Tessalònica. Es diu que tant Pere com Pau van morir a Roma l’any 67 a les persecucions de l’emperador Neró (a Pere i Pau els recordem el 29 de juny; a Joan Baptista, el 24 de juny; a Jaume, el 25 de juliol; a Maria, el 15 d'agost; a Josep, el 19 de març).

Els primers escrits que parlen de Jesús són les cartes que Pau enviava a les comunitats cristianes que s’anaven formant, de vegades anomenades "epístoles". Més tard, trenta o quaranta anys després de la mort de Jesús, van sorgir quatre escrits que explicaven qui era Jesús, que havia dit, que havia fet, com havia mort, etc. Segurament aquests escrits recollien escrits anteriors que s’han perdut. Aquests quatre escrits, que han arribat fins avui, s’anomenen Evangelis; evangeli vol dir “bona notícia”, ja que Jesús anunciava la bona notícia que era possible establir una bona relació amb Déu. Tres d’aquests escrits s’assemblen força, i s’anomenen “evangelis sinòptics”; els van escriure Mateu, Marc i Lluc. El quart és més recent i més filosòfic, i s’atribueix a Joan (que potser era un deixeble de Jesús que portava aquest nom, o potser era una altra persona). Els evangelis no són cròniques de la història de Jesús sinó interpretacions de qui era i què deia i feia. Per això són una mica diferents, cada evangelista hi posa la seva interpretació (o la del grup de cristians amb els que estaven en contacte).

Els seguidors de Jesús van anar pensant sobre la seva figura, sobre el gran personatge que havien conegut i el que significava per a ells, i van veure que els hi era tan important que li van donar categoria de fill de Déu, d’enviat per Déu, de vingut en nom de Déu, fins arribar a considerar que Jesús formava part de Déu mateix, que era Déu. Llavors se li van començar a atribuir coses típiques dels déus (com ara néixer d’una mare verge), i també coses que la Bíblia deia del Messies que havia de venir (com ara força detalls del procés que va precedir la mort de Jesús a la creu), de manera que als evangelis hi ha una barreja de tot plegat difícil de destriar; no es pot saber què són coses que van passar i què són coses que es diu que van passar per subratllar la divinitat de Jesús o el seu caràcter de Messies. També complica el tema que se’l veiés com a “boc expiatori”, com algú que ha de ser sacrificat per pagar les culpes d’altres, que era una manera molt antiga de veure les coses que també es projecta sobre la història de Jesús, presentant-lo com a víctima que feia falta perquè els humans puguin ser perdonats de les seves faltes i puguin accedir a la relació amb Déu. Aquesta manera de veure les coses no és imprescindible a l’hora d’interpretar la figura de Jesús.

Durant els darrers 2.000 anys el cristianisme ha anat passant de pares a fills, d’època en època. Primer, com una religió -o sigui una manera de relacionar-se amb Déu- entre altres, es va escampar per l’Imperi Romà, que dominava les terres que hi havia al voltant de la mar Mediterrània. L’any 313 l’emperador romà Constantí va decretar l'Edicte de Milà de llibertat religiosa a l'Imperi, que va obrir la porta a la designació del cristianisme com a religió oficial de l'Imperi Romà (fet que es va produir l’any 380 amb l'Edicte de Tessalònica de l'emperador Teodosi).

A partir del segle V, van arribar les tribus bàrbares del nord (gots, ostrogots i visigots, francs, angles, saxons, huns, vàndals, etc.) que van destruir l’Imperi romà. Però alguns personatges van arribar a convèncer aquests nouvinguts de la bondat del cristianisme i algunes d’aquestes tribus es van fer cristianes. El cristianisme es va escampar per tot Europa.

El segle VII va sorgir a Aràbia una altra interpretació de Déu i de com relacionar-s’hi, que es va dir Islam, configurat per Muhammad. L’Islam ha estat des del principi sovint barallat amb el cristianisme; potser algun dia aquestes dues religions faran la pau. L’Islam considera que Jesús (al que anomenen Isa) era un personatge molt important, però no el posa a nivell de Déu, que en àrab es diu Al·lah (molt semblant a l’Eloh jueu del que hem parlat abans). El llibre que recull el moment inicial de l'Islam s'anomena l'Alcorà.

Durant l’Edat Mitjana (del segle VI al XV, o sigui durant mil anys) el cristianisme va ser molt important a Europa. El segle XI hi va haver un trencament, que potser encara va ser conseqüència de les rivalitats entre l’Imperi romà d’orient i el d’occident, que va donar lloc a les comunitats cristianes ortodoxes que encara avui són molt presents a Grècia i als països eslaus, i que ha originat uns rituals particulars i uns cants religiosos de primer nivell. A occident es va anar consolidant l’Església catòlica, que tenia el seu centre a Roma, al Vaticà, i estava encapçalada per la figura del Sant Pare o Papa. Es van construir les grans i precioses catedrals romàniques i gòtiques que encara avui podem veure.

Els segles XV, XVI i XVII es van produir precioses pintures i escultures sobre temes que tenien relació amb el cristianisme, al principi sobretot a Itàlia i a Flandes i després per altres països. El segle XVI va veure sorgir fortes baralles dins del cristianisme d’Europa occidental, i van aparèixer diversos grups anomenats protestants, que són cristians però no estan vinculats a l’Església catòlica. També al segle XVI el cristianisme es va escampar per Amèrica amb la colonització europea d’aquell continent, i segles després per l’Àfrica i l’Àsia també en part a través de la colonització occidental, amb tots els defectes i inconvenients que això suposa (alguns de terribles, com la explotació dels pobles colonitzats i la destrucció de moltes cultures locals d’aquests territoris). Avui en dia hi ha cristians a molts llocs del món.

També hi ha islàmics a molts llocs. I buddhistes, que són els que segueixen la manera de veure les coses d’una persona de l’Índia anomenada Buddha, que va viure fa uns 2.500 anys i va dir coses molt interessants, recollides en escrits anomenats sutra; un escrit buddhista molt bonic s'anomena Dhammapada. També tenen les seves maneres de pensar en Déu i relacionar-s’hi a l’Índia (amb uns escrits molt interessants anomenats Upanixads i un de molt bonic que es diu la Bhagavad Gita) i a la Xina (amb unes figures de referència com són Lao Zi, del que sorgeix el daoisme amb el seu text de referència anomenat Daodejing, i Kung Zi, que a occident s'anomena Confuci). I també hi ha moltes altres maneres de relacionar-se amb Déu que no segueix tanta gent, entre les quals hi continua havent la dels jueus (el judaisme). Com ja hem dit, quan es vol parlar de totes aquestes maneres de pensar i de relacionar-se amb Déu les anomenem “religions”.



dilluns, 22 de març del 2021

Daodejing 34



Turner 1840



"El Dao pot ser trobat per tot arreu.
Tot li deu l'existència,
però no demana obediència.
Fa coses, però no se les atribueix.
Te cura de tot, però no se n'apropia.
No té pretensions,
i per això se'l pot anomenar petit.
Tot s'adreça a ell sense necessitat de crida,
i per això se'l pot anomenar gran.
 
De la mateixa manera, la persona sàvia mai es considera gran,
i així, assoleix la grandesa."


Daodejing 34


diumenge, 21 de març del 2021

Fascinacions

 

Hernández Pijuan 2005

Sentim fascinació tant per l'esperança com per la desesperança.

D'entrada, sembla com si només l'esperança ens pogués fascinar, sembla com si la desesperança ens hagués de provocar rebuig. Però no és així. Ambdues tenen capacitat de fascinació. Novel·les, poemes, obres de teatre, pel·lícules, fotografies, pintures, músiques desesperançades ens poden atraure amb força.

Crec que això és així perquè tant l'esperança com la desesperança -no la desesperació- són moviments profunds de la ment. El que no fascina és l'absència de moviment profund en que ens trobem la major part del temps, gairebé sempre. Alguna cosa estira vers aquesta fondària, sigui esperançada o desesperançada.

No només fascina la llum; també la foscor, la nit, fascinen. Tenim una mena de nostàlgia d'aquests extrems intensos, vibrants, plens de vida, capaços de treure'ns de la mediocre quotidianitat en la que ni l'una ni l'altra són presents.


(arran de la lectura de la potent novel·la "La forastera", d'Olga Merino)



dissabte, 20 de març del 2021

Banalització de l'espiritualitat




Jawlensky 1936



En un entorn més aviat deficitari d'espiritualitat com l'actual, sembla una mica estrany parlar de banalització de l'espiritualitat. Però en els darrers temps és com si hi hagués un cert allau d'espiritualitat: se'n parla als diaris, als programes de ràdio, llibres, conferències, debats... Això pot ser una conseqüència de la tendència a desvincular espiritualitat i religió; és com si aquesta desvinculació hagués comportat aquest petit allau. 

És una desvinculació que sembla convenir a tothom. Als àmbits no religiosos, perquè els hi permet pensar que han recuperat un territori segrestat per les religions. I als àmbits religiosos perquè guanyen tranquil·litat, deixen de ser tan qüestionats des dels debats crítics sobre la naturalesa de l'espiritualitat i poden romandre on són, defugint dinàmiques de canvi que els neguitejaven.

Alguns, en canvi -més aviat pocs, cal reconèixer-ho- considerem que no és procedent tallar el vincle entre espiritualitat i religió (o religiositat, si ho preferiu). O entre espiritualitat i religions (ja que "la religió" només existeix com a concepte; a nivell tangible el que hi ha són les diverses religions, en les quals l'espiritualitat es materialitza en símbols, narracions, rituals, organitzacions comunitàries, desplegaments conceptuals, etc.). Es pot i és fecund diferenciar espiritualitat i religió, i veure com es relacionen; però tallar el vincle i parlar d'una espiritualitat desvinculada del fet religiós, de la dinàmica religiosa, no ens sembla encertat.

Tallar aquest vincle porta fàcilment a identificar espiritualitat amb bona part del món de la cultura, amb bona part dels fruits de la creació de la ment humana. Es pot fer, però llavors el concepte queda tan descafeïnat que esdevé pràcticament inútil, tautològic. Dir que l'art, la filosofia, els valors, la consciència, la saviesa i un llarg etcètera són espiritualitat és no dir gran cosa. Trobar espiritualitat per tot arreu acaba banalitzant-la, fent-la sinònim innecessari de determinats aspectes de la cultura.

No tot el que és específicament humà és espiritual. No tota la cultura és espiritualitat. Més val respectar l'autonomia i especificitat de cada àmbit, sense envair indegudament terrenys. Les religions són construccions culturals, però no totes les construccions culturals són religioses. Les religions són un apartat específic de la construcció cultural humana, i l'espiritualitat és un concepte que es mou en l'àmbit d'aquestes construccions religioses.

Si no, tornem a la vella dicotomia, aparentment rebutjada per tothom, de la contraposició entre matèria i esperit. Si aquesta contraposició ja no ens és útil, no ens dediquem a magnificar ara un dels seus dos pols, el que semblava fins fa poc menystingut (per culpa d'allò del "materialisme imperant"...). Oblidem-la, aquesta estèril contraposició, i fem distincions més riques i precises que ens permetin conèixer millor la realitat. L'espiritualitat és un element d'una regió molt específica d'aquesta realitat. Un àmbit que per a alguns és fonamental, però això no permet escampar-lo indegudament per sobre d'altres àmbits.

Des d'aquesta posició, es consideren poc consistents i poc útils dos conceptes dels que ara es parla força: "intel·ligència espiritual" i "espiritualitat laica". No semblen pertinents ni per aportar claredat ni per a dinamitzar processos personals encertats. És cert que les dinàmiques espirituals activen determinats circuïts neuronals, com ho fa tota activitat humana; però això és constatar una evidència que no aporta gran cosa, i que no justifica parlar d'una intel·ligència espiritual. I una espiritualitat laica, o sigui no vinculada a la religiositat, acaba essent un terme incomprensible o contradictori.

Aquestes dues nocions més aviat poden generar falses expectatives, fent aparèixer com a real un territori que no ho és. O bé porten, com dèiem abans, a identificacions banals, o bé porten a imaginar la possibilitat de construir una espiritualitat d'una nova mena, desvinculada de les dinàmiques religioses, cosa que, com dèiem, és qüestionable com a mínim per tres raons de pes. En primer lloc, no sembla gaire d'acord amb el que ens mostra la història de la cultura. En segon lloc, pot portar a imaginar dinàmiques que no semblen servir com a camins de maduració personal. I finalment pot afavorir la marginació del llegat de les tradicions religioses, considerades com a obsoletes, condemnant-les així a no experimentar dinàmiques de renovació que facin possible la seva contribució positiva a la construcció del món actual.





divendres, 19 de març del 2021

Tolerància

 

Soutine 1921

"Convé establir una distinció entre la tolerància que procedeix de la mansuetud, és a dir, del sentiment de fal·libilitat cristià (agafat en l'accepció més àmplia de la paraula) i la que procedeix del nostre propi desig d'indulgència; una tolerància derivada de la tendresa, i una altra sortida de la indiferència, del menyspreu més dur, que obra amb més rudesa que el rigor i la maledicència."


Thomas Mann a Lotte a Weimar (1939), cap. III



dijous, 18 de març del 2021

El lloc natural



Bissier 1960


"La natura no és tan sols un lloc privilegiat per trobar Déu, sinó que és el lloc natural."


Raimon Panikkar a "Espiritualitat, el camí de la vida", Opera Omnia vol. I, tom 2, p. 90, Fragmenta Editorial (2012)



dimecres, 17 de març del 2021

Treballar la sensibilitat





Entenem per sensibilitat la capacitat que tenim els éssers humans per admirar-nos i commoure'ns davant de coses, persones, situacions. Seria la nostra capacitat d'experimentar el món no només com un espai de satisfacció de les nostres necessitats, sinó bàsicament com un espai generador d'admiració i commoció.

És una capacitat que tot ésser humà té, però que pot ser més o menys  desenvolupada. Treballant la nostra sensibilitat despleguem i enriquim les nostres capacitats com a éssers humans, esdevenim persones "més humanes", que és un dels propòsits que poden orientar dignament la nostra vida.


Tots nosaltres podem esdevenir més sensibles si fem passos per fer-ho, si emprenem iniciatives en aquest sentit. Podem ampliar la nostra sensibilitat quantitativament (incrementant el nombre de coses a les que som sensibles) i qualitativament (incrementant la intensitat de la nostra admiració o commoció davant de determinada cosa). Caldrà combinar amb saviesa aquesta doble dimensió quantitativa i qualitativa; quedar-se només en la quantitat pot acabar portant a la dispersió i la superficialitat; quedar-se només en el qualitatiu pot tancar horitzons i recloure'ns massa sobre com som en un determinat moment.


La sensibilitat té un component racional (que es treballa a través del coneixement, de la informació i la reflexió, del debat) i un component emocional (que es treballa a través de la confrontació directa amb les coses). També aquí és important mantenir l'equilibri entre ambdues dimensions. Massa racionalitat ens fa eixuts, poc empàtics, freds; massa emocionalitat ens pot fer perdre per camins psicològicament poc aconsellables.


La sensibilitat té grans enemics, dels quals cal defensar-se, evitant-los o bé lluitant contra ells si és el cas:

- la indiferència, la fredor, la rigidesa (no implicar-se amb les coses i les persones);

- la superficialitat, la frivolitat, la banalitat (passar lliscant sobre la realitat sense penetrar-hi, sense conèixer-la a fons, sense explorar totes les seves riqueses i possibilitats i tots els seus límits);

- l'autosatisfacció, la suficiència, l'orgull (creure que ja sabem tot el que ens cal);

- la mandra, la comoditat (no ser capaços de fer esforços i tenir iniciatives que ens puguin obrir nous horitzons);

- la rutina, el conformisme (trobar que ja en tenim prou amb el que tenim);

- l'atabalament (la dispersió en fer mil coses sense fer-ne bé cap, el desbordament d'haver volgut abastar més del que podem assumir);

- l'entreteniment (la passivitat de desitjar ser entretinguts i afalagats sense necessitat de cap esforç per part nostra).


I també té grans amics:

- l'atenció (fixar-se molt en les coses, no estar distret);

- l'interès per la realitat (aprenent a estimar-la, no només a donar-la per suposada);

- l'esperit crític (esmolant les nostres eines d'anàlisi i percepció per tal d'assolir un coneixement ajustat de les coses);

- la curiositat (el desig de saber més, d'explorar nous territoris, d'anar més enllà, d'ampliar horitzons);

- el plaer (el desig de trobar compensacions agradables per a la nostra sensualitat);

- la constància (la capacitat d'esforç de voluntat, de reiteració, de seguir endavant quan, al principi, un exercici resulta pesat, avorrit, insuls o, fins i tot, irritant).


Treballar la sensibilitat forma part del nostre desenvolupament personal. I val la pena anar trobant exercicis pràctics que ens ajudin, que ens siguin útils, en aquest camí.

Una manera de treballar la sensibilitat és l'observació reiterada, atenta i duradora d'objectes adequats (un paisatge, un arbre, una flor, un quadre, una melodia, una persona, una posta de sol) fins que interioritzem el valor que comuniquen (bellesa, serenitat, alegria ...). De què ens parla aquest objecte? En aquest àmbit és important el diàleg amb altres per contrastar percepcions i enriquir-les; l'exercici en solitari té alguns avantatges (facilitat, prolongació ...) però també té limitacions.

Altres pràctiques per al desenvolupament de la sensibilitat poden ser, per exemple llegir amb calma i a fons un text, cantar amb intensitat, amb tot el cor, una cançó, caminar durant una hora fixant-nos simultàniament en nostre interior i en l'entorn, anar a veure un quadre a un museu o a sentir un concert, emprendre un debat seriós sobre alguna cosa que considerem rellevant, visitar assíduament a un malalt, protestar amb constància per una injustícia... Es tractaria de posar aquestes coses sistemàticament en pràctica fins aconseguir que la nostra relació amb l'entorn inclogui o generi els valors que hi ha en ell, fins a relacionar-nos amb el món com a impregnat de valors.

Una altra manera de treballar la sensibilitat és esforçar-nos per captar el matís, per captar la diferència que separa coses que, a primera vista, poden semblar iguals o molt semblants, però que, observades amb deteniment, no ho són. De vegades aquesta diferència és la distància que separa la mediocritat de la genialitat. Es tracta de refinar la percepció, d'afinar fins a captar aquest matís decisiu, i això pot donar-se tant davant d'una peça de vestir com davant una tonalitat de la mar; tant davant d'una pintura com davant la interpretació d'una obra musical. Comparar les versions d'una mateixa obra realitzades per diferents intèrprets pot resultar d'utilitat en aquesta pràctica. Comparar la lectura d'un mateix poema per dues persones diferents és també un bon exercici.

Un altre exercici per al desenvolupament de la sensibilitat és la contraposició d'obres que mostren alhora per una banda paral·lelismes, punts de similitud, afinitats, i per altra banda contrastos, punts de diferenciació rotunds, discordances. En aquest blog n'anem posant, sota l'etiqueta Xarrups de pintura.


En el treball de la sensibilitat és oportú seguir itineraris: quan som sensibles a alguna cosa, aquesta es converteix en una pista cap a noves metes a assolir, cap a coses semblants a les que, però, encara no som sensibles i que per això podrem treballar fins aconseguir que "ens parlin", que siguin expressives per a nosaltres. En aquest sentit, de vegades serà important poder recórrer a algú altre amb més experiència cultural per tal que ens doni un cop de mà i li puguem preguntar: si m'ha agradat aquest llibre, quin creus que podria llegir ara? Si m'ha agradat aquesta música, quina creus que podria sentir ara?


Treballar la sensibilitat ens portarà a endinsar-nos en dos grans àmbits: la natura i la cultura.




És bo fer-nos cada vegada més sensibles a l'entorn natural fins a sentir un profund amor per la natura i l'exaltació del cor davant seu. La naturalesa ens regala cada dia una claredat particular, uns núvols irrepetibles, estiguem on estiguem. Ara bé, cal trobar el moment per fixar-se en ella. De fet, en general, serà bo trobar temps per estar "amb" la natura (no només "a" la natura) i llocs especials per a fer-ho. Cal submergir-se en la natura i deixar que vagi penetrant en el nostre interior. Cal caminar, cal passar hores a la intempèrie; el que obtenim d'aquesta experiència no té preu.

Caldrà, doncs, trobar llocs que ens ajudin a fixar-nos en la transparència de l'aire, en la forma dels núvols, en les muntanyes i les roques, en els arbres, les plantes, les flors, els bolets; en els animals, dels voltors als isards, dels ocells als amfibis, les papallones diürnes i nocturnes, els insectes; en les pedres, amb els seus colors, textures i formes. El concepte de territori sagrat ens pot semblar impropi del nostre temps i la nostra cultura (utilitzem més aviat “parc natural”) però tradueix millor l'experiència que volem assenyalar aquí.




La cultura és un àmbit molt ampli, on tant les ciències com la filosofia ens poden enriquir moltíssim i ajudar a afinar la nostra visió del món. No obstant això, són sovint les arts plàstiques (pintura, escultura, fotografia, arquitectura...), la literatura (la poesia, la novel·la...), la música i les arts escèniques (teatre, cinema, dansa...) els camins que tenim més a l'abast per treballar la nostra sensibilitat des de la cultura. En aquest sentit, és important conèixer els grans fites que s'han anat assolint, conèixer els clàssics, és a dir, a aquells el valor i missatge dels quals van més enllà del seu temps.

Els clàssics han arribat a la grandesa, la qual genera grandesa en els que s'acosten a ells, com ens recorda Karl Jaspers. Això explica el seu magnetisme i l'oportunitat d'acostar-s'hi, de deixar-se impregnar per ells, de rebre la seva influència. Afortunadament, la llista dels clàssics és immensa, i és bo que cadascú es vagi construint la llista dels “seus” clàssics. Heus aquí una tasca digna de ser duta a terme: anar tornant als clàssics una i altra vegada fins que ens facin vibrar i ens commoguin. Amb reflexió i ordre, amb passió i dedicació, seguint itineraris que ens portin a nous descobriments, deixant que els experts, la intuïció i l'atzar ens mostrin nous camins. I amb la sensibilitat que ells ens ajuden a obrir, observar atentament el nostre entorn cultural actual i descobrir en ell tot el que ressona, el que té consistència, el que aporta qualitat, el que val la pena. Així, la nostra sensibilitat s'anirà ampliant i aprofundint contínuament.

Les tecnologies actuals, tot i la limitació que suposa tota reproducció, faciliten el treball de la sensibilitat a nivell personal i de grup. Pintura, música i fotografia apareixen com a camps amb fàcil accés a reproduccions, de major o menor qualitat. També aquí caldrà saber triar.
 

Un cop iniciat el recorregut per un món perceptiu no cal omplir-lo (no cal aprendre tota la història de la pintura o la música occidentals dels darrers 500 anys, encara que són dos camps absolutament plens de meravelles) però sí que és important un ritme de cultiu que ens permeti mantenir-lo obert (és bo, doncs, tornar periòdicament a l'exercici). Fer aquesta mena d'exercici (amb pintures, amb músiques, amb fotografies, etc.) no s'identifica amb el coneixement acadèmic-enciclopèdic. Sovint amb un únic exercici fet a fons i amb calma i atenció obrim la porta a tot un món perceptiu. El rellevant no és la quantitat de coneixement sinó el cultiu de certes capacitats perceptives, com ara la capacitat d'atenció, la sensibilitat a la forma i al color, la percepció de contrastos i harmonies, tant evidents com subjacents, la captació de ritmes i estructures, de temes centrals i melodies o l'observació de les reaccions intel·lectuals i emocionals que les obres ens produeixen.




Hi ha encara un tercer gran àmbit per al desenvolupament de la sensibilitat: la relació amb les persones. Aquest és un àmbit més complex que els de la natura i la cultura, ja que els humans som constitutivament ambigus i la relació que establim amb les persones és molt més ambivalent; s'hi dona una més gran barreja d'harmonia i conflicte, d'atracció i refús. És un camp clau, però difícil. En ell podem diferenciar el treball de sensibilització envers les persones concretes (especialment en les relacions personals profundes, d'amor i d'amistat, i també en l'autoconeixement ben entès), la sensibilització envers els col·lectius, institucions, entitats, organitzacions, moviments socials (especialment quan establim amb ells una relació de compromís) i la sensibilització envers les situacions viscudes o previstes (sofriments, alegries, injustícies, gestos de bondat, moments d'èxtasi o recolliment...)


Treballar la sensibilitat no només possibilita un millor, més atent, més ric, més ampli coneixement del nostre entorn, sinó també un millor coneixement de nosaltres mateixos. Saber què t'agrada, què prefereixes, a què ets sensible, és important per a una més afinada visió de la nostra manera de ser. Comparar preferències amb altres persones (en pintura, en música, en referents personals ...) ens permet un millor coneixement de l'altre i de nosaltres mateixos, és una eina útil en el camí de l'autoconeixement.




dimarts, 16 de març del 2021

Roure modernista







Un dia, caminant per la Sierra de Guara, varem trobar el que varem anomenar un "roure modernista"...

En podeu veure imatges a


https://photos.app.goo.gl/XJhF9W2TUwfYfbX49



dilluns, 15 de març del 2021

Judith degollant Holofernes









Artemisia Gentileschi (1593-1656), filla de pintor, seguidora de Caravaggio, fou violada (en una estranya i complicada història) als 19 anys pel seu preceptor privat, Agostino Tassi. La seva resposta va ser pintar amb extraordinària intensitat aquesta escena bíblica (Judith degollant Holofernes).

La primera versió, de 1612, es troba a Nàpols (Museo de Capodimonte); la segona, de 1620, a Florència (Uffizi).





diumenge, 14 de març del 2021

dissabte, 13 de març del 2021

Punt de vista



Transparent in perspective Grooved, 1921 - Paul Klee - WikiArt.org
Klee 1921

"Subratllem que és molt fàcil veure com els altres s'han tancat en els propis punts de vista; pel que sembla, és molt més difícil adonar-se de fins a quin punt som presoners dels nostres. Robert Monroe, director del Monroe Institute de Virgínia, ens deia: Trobeu aquella cosa en la qual creieu més, aquella que us sembli absolutament veritat i indiscutiblement autèntica: haureu trobat la vostra última il·lusió actual, la que engarjola el vostre esperit."

(...)

Es tracta de desenvolupar aquell estat d'atenció constant respecte al funcionament de la ment i de romandre permanentment en un espai de  llibertat respecte als propis punts de vista, utilitzant aquells que, a hores d'ara, són accessibles a la nostra consciència i ens semblen vàlids.

(...)

Quan ens entossudim absolutament en el nostre punt de vista i estem segurs de tenir raó, és a dir, quan la nostra consciència s'identifica totalment amb l'estructura mental, és impossible percebre "proves" que invalidin el nostre sistema, perquè no les podem obtenir si no és a través del sistema de percepció. Les "proves", és a dir, allò que experimentem cada dia, al contrari, no fan altra cosa que reforçar el sistema. Eventualment, no ens podem alliberar d'un sistema, sinó en adonar-nos que percebem la vida a través d'aquest sistema, és a dir, adonant-nos que la nostra consciència s'identifica amb aquest sistema."


Annie Marquier a El poder d'escollir (1997)

(traducció d'Antoni Pascual)




divendres, 12 de març del 2021

Ambiguïtat


Soutine 1933

"Gairebé no és possible parlar d'un ésser tan ambigu com l'ésser humà d'altra manera que amb ambigüitat."

Thomas Mann a Lotte a Weimar (1939), cap. III