dissabte, 13 de març del 2021

Punt de vista



Transparent in perspective Grooved, 1921 - Paul Klee - WikiArt.org
Klee 1921

"Subratllem que és molt fàcil veure com els altres s'han tancat en els propis punts de vista; pel que sembla, és molt més difícil adonar-se de fins a quin punt som presoners dels nostres. Robert Monroe, director del Monroe Institute de Virgínia, ens deia: Trobeu aquella cosa en la qual creieu més, aquella que us sembli absolutament veritat i indiscutiblement autèntica: haureu trobat la vostra última il·lusió actual, la que engarjola el vostre esperit."

(...)

Es tracta de desenvolupar aquell estat d'atenció constant respecte al funcionament de la ment i de romandre permanentment en un espai de  llibertat respecte als propis punts de vista, utilitzant aquells que, a hores d'ara, són accessibles a la nostra consciència i ens semblen vàlids.

(...)

Quan ens entossudim absolutament en el nostre punt de vista i estem segurs de tenir raó, és a dir, quan la nostra consciència s'identifica totalment amb l'estructura mental, és impossible percebre "proves" que invalidin el nostre sistema, perquè no les podem obtenir si no és a través del sistema de percepció. Les "proves", és a dir, allò que experimentem cada dia, al contrari, no fan altra cosa que reforçar el sistema. Eventualment, no ens podem alliberar d'un sistema, sinó en adonar-nos que percebem la vida a través d'aquest sistema, és a dir, adonant-nos que la nostra consciència s'identifica amb aquest sistema."


Annie Marquier a El poder d'escollir (1997)

(traducció d'Antoni Pascual)