diumenge, 1 de novembre del 2020

Sofriment



Ellsworth Kelly's Temple for Light - The New York Times
Ellsworth Kelly 2014


"Si no pots acceptar la situació externa, accepta la situació interna. Això vol dir:no ofereixis resistència al dolor. Permet-lo. Rendeix-te al dolor, a la desesperació, a la por, a la soledat, o a qualsevol forma que adopti el sofriment. Observa'l sense etiquetar-lo mentalment. Abraça'l. A continuació observa com el miracle de la rendició transmuta el sofriment profund en pau profunda. Aquesta és la teva crucifixió. Deixa que es converteixi també en la teva resurrecció i ascensió."


"Fins i tot quan no hi ha escapatòria, existeix un camí que permet travessar el dolor; per tant, no t'allunyis d'ell. Afronta'l. Sent-lo plenament. Sent-lo ¡no pensis en ell! Expressa'l si és necessari, però no creis un guió mental amb el dolor. Posa tota la teva atenció en el que sents, no en la persona, esdeveniment o situació que sembla causar-lo. No deixis que la ment faci servir el dolor per crear-se amb ell una identitat de víctima. Compadir-te de tu mateix i explicar la teva història als altres et mantindrà atrapat en el sofriment. Com que és impossible fugir del sentiment, l'única possibilitat de canvi és entrar en ell; si no ho fas, no canviarà res. Per tant, concedeix tota l'atenció al que sents i evita etiquetar-ho mentalment. En entrar en el sentiment, roman intensament alerta. Pot ser que al principi sembli un lloc fosc i terrorífic, però quan sentis l'impuls de fugir-ne, observa'l sense fer res. Continua mantenint l'atenció en el dolor, segueix sentint la pena, la por, la paüra, la soledat... el que estiguis sentint. Roman alerta, segueix estant present, present amb tot el teu ésser, amb cada cèl·lula del teu cos. En fer-ho, estàs portant una llum a aquesta foscor: aquesta és la flama de la teva consciència."


"El camí de la creu demana una inversió completa. Significa que la pitjor cosa de la teva vida, la teva creu, esdevé el millor que t'ha passat, perquè t'obliga a rendir-te, a "morir", et força a convertit-te en res, a ser com Déu, perquè també Déu és una no-cosa, un res."


Eckhart Tolle a El poder de l'ara (1977)



Ellsworth Kelly's Temple for Light - The New York Times
Ellsworth Kelly 2014