dilluns, 26 d’octubre del 2020

Estimar Déu

 


 

"Voldríeu saber si Déu us estima; doncs bé, no cal que us preocupeu per això, ja que no hi ha manera de saber-ho i, a més, tan se val. Preocupeu-vos, més aviat, per si vosaltres estimeu Déu, que això sí que és a les vostres mans, i és el que compta. Com diu el primer manament de la llei de Moisès, "estima Déu sobre totes les coses".

Per entendre-ho millor, penseu en el paisatge que més us agrada, aquell que porteu al cor, que coneixeu amb detall. Vosaltres no us pregunteu si aquest paisatge us estima, perquè ja sabeu que ell no pot estimar. Però no per això vosaltres deixeu d'estimar-lo, i ho feu amb tant d'amor que de vegades us arriba a semblar que ell també us estima, que correspon al vostre amor, i és bonic quan això passa.

Això que passa amb un paisatge passa també amb el món sencer. Ell és fred, indiferent, no us coneix ni reconeix, us ignora, per ell sou tan poca cosa que és com si no existíssiu, i us pot tractar amb molta duresa. I tot i això vosaltres estimeu el món, l'estimeu molt, i esteu agraïts de pertànyer-hi, i de vegades us arriba a semblar que el món us estima.

Estimeu, doncs, Déu amb tant d'amor com perquè us arribi a semblar que ell també us estima, que això és el que val, i no pas saber si ell pot o no pot estimar cada ésser humà, o si a vosaltres us estima o no, que això, com dèiem abans, no es pot saber i pensar-hi no porta enlloc."

 

Mestre Raes (Bruges, 1401-1479)