dijous, 18 de juliol del 2019

La vida és la vida




Fautrier 1960


"Parlar d'optimisme en un moment en el qual ningú no sap com canviar el sistema polític global per afrontar el que ens cau al damunt em sembla pueril."

"A mi m'importa la veritat, no el seu efecte. Si he d'elegir entre justícia i veritat, trio sempre la veritat. No participaré en mentides útils."

"Hi ha propostes interessants, ho reconec, però tinc grans dubtes que siguin suficients i que siguem capaços d'aplicar-les a les grans ciutats pobres del món. La solució no és canviar Barcelona sinó Delhi i Mèxic DF."

"El món és un escorxador."

"El món no és ni blanc ni negre, és gris."

"No crec en el mal absolut ni en la bondat absoluta. En situacions difícils la conducta dels humans sol ser poc admirable. Hi ha excepcions, però no es pot construir un món amb les excepcions. L'existència és ambigua."

"Molts dels èxits en termes de desenvolupament han ocorregut en països autoritaris. El món és ambigu."

"No soc un determinista del progrés; en els últims 70 anys hem vist un progrés en termes de la pau, però no necessàriament continuarà així."

"Les oenagés humanitàries fan una feina extraordinària, però no és una feina de transformació del món sinó d'alleujament."

"El militant dels drets humans ha de ser inflexible davant el compliment de la llei humanitària, però l'actor humanitari ha de negociar amb botxins per accedir a les víctimes perquè la seva finalitat és poder ajudar."

"L'única solució és política, i és allà on els ciutadans podem influir."

"La vida és la vida. No crec que la història tingui un sentit ni que progressem cap a una vida millor, cap a un món ideal, un paradís, aquesta és una visió laica d'una idea religiosa. Ningú no vindrà a rescatar-nos. Però hi ha coses bones al món i excel·lents persones, i per a mi això és suficient."


David Rieff La Contra de La Vanguardia del 18.07.2019