divendres, 28 de juny del 2019

Sort i sensibilitat






No tots els espais naturals tenen una capacitat semblant d'impacte profund en la persona; n'hi ha d'objectivament més adients que altres.

És clar que l'impacte profund d'un espai és alhora i sempre relatiu, ja que depèn també del moment i del subjecte. Depèn de la llum i la temperatura, de l'època de l'any, de la humitat, així com de l'estat interior del qui viu l'experiència.

Però, insistim, l'impacte no només depèn del moment i del subjecte. Hi ha llocs amb més capacitat d'impacte sobre un mateix subjecte, o bé amb capacitat d'impactar a més subjectes, o d'impactar-los amb major freqüència o intensitat. Hi ha una certa objectivitat de l'espai natural.


Els espais més capaços de produir un impacte profund es poden anomenar “espais simbòlics”, “espais sagrats”, “llocs de poder” o com els hi vulguem dir. La denominació és secundària. Però localitzar espais d'aquesta mena és rellevant. Cadascú tindrà el seu llistat, però probablement anirem constatant convergències, coincidències, confluències.


Per rebre l'impacte profund d'un espai natural (no la simple observació d'un “lloc bonic”) caldrà estar ben preparats per ser capaços de ser-ne conscients si el moment es produeix. Això comporta treballar la pròpia sensibilitat (capacitat d'atenció, resposta dels sentits). I també caldrà tenir la sort que es produeixi un moment impactant (no passa quan volem, passa quan passa; i cal caçar-lo al vol).

L'espai natural simbòlic és una mena d'espai on la probabilitat que es produeixi un moment impactant és més alta que en altres espais naturals.