divendres, 19 d’octubre del 2012

Transversalitat compromesa


Hernández Pijuan 1989


L'Espai Jaume Vicens i Vives, format per antics participants al Programa Vicens Vives, ha elaborat una reflexió sobre el moment que estem vivint a Catalunya que crec d'interès pel que suposa de testimoni d'una visió plenament compromesa amb el país feta des de la diversitat d'opinions que caracteritza aquest Espai. Aquest és el text.


"Com ja s'ha afirmat en les darreres setmanes, la manifestació del passat 11 de setembre suposa un punt d'inflexió que obre de manera irreversible una nova etapa social i política de la nostra història col·lectiva com a país.

Davant el rebuig i la incomprensió reiterada de les institucions polítiques de l’Estat a les propostes provinents del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat per millorar l’encaix amb l’Estat –procés estatutari i pacte fiscal - i davant l’esgotament del model autonòmic, la iniquitat continuada del dèficit fiscal, la incapacitat d’evolucionar cap a un sistema federal i la persistència d'un anticatalanisme bel·ligerant a qualsevol reconeixement nacional de Catalunya, ha cristal·litzat, fruit d’una maduració lenta però sòlida, una mobilització social sense precedents que ha pres consciència del moment històric i que, de manera activa i majoritària, ha passat de la indignació a un clam incontestable d’afirmació i voluntat per decidir amb llibertat el nostre futur.

Tanmateix, la situació excepcional que vivim a Catalunya no es pot explicar, ni entendre, sense la confluència d’altres factors que ens condicionen de manera cabdal, que han tingut una relació directa en l’ànim i l’expressió de la ciutadania i que són causa i efecte per saber interpretar també aquest moment històric: 

· Estem immersos en un reposicionament de les estructures geopolítiques a escala global amb conseqüències directes sobre la Unió Europea i la seva arquitectura institucional i amb un desplaçament de poder que transforma i minimitza el rol de la major part dels estats com a subjectes de sobirania. Som testimonis del que és, potser, la major redistribució de poder que s’hagi vist en moltes generacions i el resultat d’aquesta dinàmica redefinirà el món en què viurem en les properes dècades.

· Els efectes de la crisi econòmica, amb un impacte directe en la cohesió i el benestar de la nostra societat, han posat de manifest la feblesa del nostre sistema productiu i els desequilibris provocats per les successives bombolles que ens han deixat desemparats i a mercè d’un sistema financer que s’escapa del control democràtic. Patim una crisi de legitimitat i desafecció creixent de la ciutadania envers les institucions representatives tradicionals, que cada vegada tenen menys capacitat d’incidir positivament en els afers quotidians de la nostra vida.

En aquest context d’enorme complexitat i amb l’imperatiu de ressituar-nos en aquest canvi d’escala i sortir de la cruïlla actual, entenem que en els propers temps estarem cridats a participar en un procés constituent a tres nivells que estan estretament interconnectats: de Catalunya cap endins, en la nostra relació amb l’Estat espanyol i en un procés de major integració política i econòmica en el si de la Unió Europea.

El poble de Catalunya, en tant que subjecte polític, haurà de trobar les vies democràtiques que facin possible convocar a la ciutadania per decidir amb plena llibertat el nostre futur. Una decisió que haurà d’anar orientada a garantir la cohesió i el progrés social, la prosperitat econòmica i la projecció i desenvolupament de la nostra cultura, llengua i identitat en una societat que és plural i diversa i en un món cada vegada més interdependent.

D’acord amb la voluntat expressada per la ciutadania de Catalunya, caldrà negociar amb l’Estat espanyol la decisió democràtica que se’n desprengui. A dia d’avui, creiem que la negociació amb l’Estat només es podrà establir sobre la base, ara sí, d’un acord que garanteixi el reconeixement mutu i desenvolupi plenament els principis federals, l’articulació confederal, o bé fixi les condicions per l’inici d’un procés per esdevenir un nou estat sobirà integrat a la Unió Europea.

Com que no entenem Catalunya sense Europa i davant del risc de ruptura del projecte europeu fruit dels desequilibris provocats per la crisi econòmica, esdevé imprescindible i urgent que les institucions i la societat catalanes en el seu conjunt, s’impliquin de manera activa en la refundació constituent de la Unió Europea. Un procés que reclama una evolució federal de les estructures comunitàries per assolir una integració política i econòmica real, i disposar així dels instruments redistributius que haurien de permetre l’estabilització fiscal i la convergència macroeconòmica i social, tot guanyant legitimitat democràtica i promovent una veu europea i cohesionada en el món.

Davant de la magnitud de tots aquests reptes, l’Espai Jaume Vicens i Vives vol fer una crida als representants polítics que surtin de les properes eleccions al Parlament de Catalunya, perquè estiguin a l’alçada del moment que vivim i emprenguin el nou mandat amb plena consciència de la responsabilitat que hauran d’assumir i des de la màxima exigència, rigor i diàleg, puguin trobar l’encert que necessitem en el camí que ara col·lectivament iniciem.

Un camí que la societat catalana haurà de saber transitar amb una actitud cívica i constructiva, per preservar la seva pluralitat i la cohesió social i nacional, tot consolidant el projecte d’un país inclusiu.

Des de l’Espai Jaume Vicens i Vives considerem que ara és l’hora de cercar la màxima unitat del catalanisme polític per negociar i pactar les coincidències, més enllà de qualsevol objectiu partidista. Fent de la unitat la nostra força més preuada serà possible assolir les fites que ens proposem.

És l'hora també de lideratges lúcids, exemplars i generosos que sàpiguen definir el full de ruta i el ritme a seguir, sense deixar marge a la improvisació. 

Ara és l’hora que, entre tots i de manera serena, acompanyem l’indubtable desig de canvi i de regeneració ètica i democràtica que recorre de manera transversal la nostra societat, fent del conjunt de la ciutadania els veritables protagonistes d’aquest procés.

Un procés que volem modèlic i del qual n’esperem molt, en termes de qualitat i maduresa democràtiques. Un camí que val la pena recórrer i del que volem estar orgullosos en mirar enrere.

Des de l’Espai Jaume Vicens i Vives, plataforma generacional de persones amb procedències professionals i ideològiques diverses però amb un comú denominador afermat en el compromís i l’esperit de servei al país, ens volem posar al costat de les institucions i la societat catalanes i oferir el nostre esforç, tenacitat i il·lusió, per fer que la voluntat d’ésser del nostre poble, en paraules de Vicens Vives, sigui una realitat plena en el segle XXI."