dilluns, 19 de febrer del 2024

Nou deure per als museus



Velázquez 1635

Un dels deures que haurien de tenir els museus actualment és posar a les seves webs reproduccions d'alta qualitat de totes les seves obres i descarregables pels usuaris. Crec que això seria beneficiós pels mateixos museus i per a tots els amants de l'art que utilitzen la xarxa. Poder disposar d'una reproducció d'una obra mai no substituirà l'experiència de veure-la al natural, i en canvi contemplar la reproducció ens pot motivar a anar a veure-la o fer-ne viu el record un cop vista. Facilita també que cadascú es pugui fer el seu propi museu virtual, una tasca ben recomanable. Seria un bon tipus d'"e-pirateria".

Malauradament, la tendència no sembla ser aquesta. Molts museus, com ara els importantíssims museus de Florència, per exemple (http://www.polomuseale.firenze.it/catalogo/avanzata.asp), o el Museu del Prado 
(http://www.museodelprado.es/coleccion/galeria-on-line/) semblen haver optat per una altra política: permetre veure en detall les seves obres a través de zooms (fins i tot els marcs dels quadres, en el cas dels museus florentins), però no descarregar-les amb bona qualitat. Abans, el Museu del Prado permetia les descàrregues d'alta resolució, però sembla haver canviat de criteri. Potser els museus s'han posat d'acord per anar per aquest altre camí, cosa que em sembla una llàstima. Em costa veure quin mal els hi pot fer als museus el permetre que la gent es descarregui les obres en alta resolució.

A banda d'aquest tema del nivell de resolució, la qüestió de la qualitat en la reproducció d'obres d'art és important, i això fa encara més rellevant aquesta tasca dels museus de cara a poder disposar de reproduccions que siguin el més fidels possible als originals, o si més no que es tracti de reproduccions dignes. Els museus tenen criteri a l'hora d'oferir bones reproduccions, que depenen molt de la il·luminació i la manera de tractar el color que es faci servir. La xarxa va plena de versions massa diferents de grans obres d'art, i de versions de poca qualitat. I la incorporació a la xarxa de coses com Pinterest ha acabat de complicar el panorama. La tasca dels museus podria servir per compensar una mica aquesta difusió de qualsevol cosa, oferint reproduccions el més fidels possibles als originals. Ja se sap que el mateix original depèn de la llum amb el que el mires, però aquí els experts en art dels museus poden ajudar a establir criteris el més objectius possibles. I si cal oferir dues versions d'una mateixa obra, es fa.

Heus aquí alguns exemples dels problemes de diversitat de reproducció: