dimarts, 19 d’octubre del 2010

A sang freda



In Cold Blood de Truman Capote (1924-1984) és un clàssic del segle XX que mereix tota l'atenció. Descriure uns fets reals (l'assassinat de la família Clutter per Dick Hickock i Perry Smith) com si fos una novel·la sense apartar-se de la realitat és una fita magistral assolida per Capote.



Però més enllà del seu valor literari, l'obra fascina com a radiografia del mal en la condició humana, com a indagació psicològica de la dinàmica de la maldat en la ment.
 

Si es té la possibilitat, val la pena llegir el llibre i veure (abans? després? durant?) dues pel·lícules magistrals que mostren el paper de l'obra en la vida de l'autor, mostrant com de vegades literatura i vida veuen difuminar-se les seves fronteres.



Una de les pel·lícules és Capote, protagonitzada per Philip Seymour Hoffman (que va guanyar l'Oscar per aquesta interpretació) i dirigida per Bennett Miller. Es filmà el 2004 i s'estrenà el 2005. El guió es basa en la biografia de Capote escrita per Gerald Clarke.
 

L'altra és Infamous, protagonitzada també magistralment per Toby Jones i dirigida per Douglas McGrath el 2006. Sandra Bullock com a l'amiga de Capote Harper Lee hi té un paper secundari de gran nivell. El guió es basa en el llibre sobre Capote escrit el 1997 per George Plimpton.