dijous, 13 d’abril del 2023

Valors i divinitat



Rothko 1969


Els valors són conceptes creats per la raó a partir de l'observació del comportament dels éssers humans, tot i que sovint aquests comportaments no són pas precisament racionals.

En reflexionar sobre aquests conceptes, la raó queda sorpresa, admirada. Com pot ser que els humans, mediocres i ambivalents, tinguin comportaments d'aquesta mena, comportaments tan excel·lents?

Aquesta admiració és tal que alguns arriben a dir que aquests comportaments tenen un origen extrahumà, o sigui que s'atribueixen a la divinitat. Com si no fos possible que els humans fossin capaços de coses així. Els valors serien, en conseqüència, manifestacions de la divinitat en els humans.

Això no és literalment així. Els valors no són enviats "des de dalt" a la terra. Ara bé, formular-ho en aquests termes és encertat, té virtuts. Subratlla el caràcter extraordinari dels valors, la seva importància. És una manera bonica i adient d'expressar la seva extraordinària qualitat.

Si sabem, doncs, que dir que els valors venen de Déu és una expressió simbòlica, magnífic; llavors és una manera de dir ben encertada i útil. Si ens pensem que són literalment extrahumans, no ho encertem. Cal mantenir simultàniament les dues posicions: no són extrahumans, però és encertat presentar-los com si ho fossin.