dilluns, 14 de gener del 2013

El cervell i internet




Pollock 1948


La Vanguardia del 13.01.13 dedica una pàgina a parlar de com internet canvia el cervell. El professor de Fisiologia humana Francisco Mora hi fa una constatació impactant, feta en adolescents addictes a internet: en el seu cervell es constaten "disminucions en el volum de substància grisa (possiblement disminució de contactes neuronals -sinapsi-) o la anormal mielinització (de determinades àrees cerebrals) i la corresponent alteració en els circuits neuronals que codifiquen per a les seves funcions específiques". No és doncs un problema d'hàbits, hi ha degradació fisiològica en el cervell.

En el seu article, el psicòleg Ramon Bayés aporta algunes cites pertinents. Dues són de Nicholas Carr, antic director de la Harvard Business Review: "(l'ús d'internet) ens allunya de les formes de pensament que requereixen reflexió i contemplació, ens converteix en éssers més eficients processant informació però menys capaços d'aprofundir en aquesta informació i no només ens deshumanitza una mica sinó que ens uniformitza." "Quan obres un llibre t'aïlles de tot perquè no hi ha res més que les pàgines. Quan encens l'ordinador t'arriben missatges per tot arreu: l'ordinador és una màquina d'interrupcions constants."

Aquest darrer aspecte és assenyalat també per Rafa Soto, director creatiu d'una agència de publicitat: "Amb els avisos de correus electrònics, SMS, Twitter i Facebook, les distraccions són contínues... Fa un parell d'anys, jo llegia 50 pàgines seguides, avui no passo de tres abans de consultar el mòbil. I em passa el mateix amb la música. Qui s'estira al sofà a escoltar un disc? Vas saltant de cançó en cançó mentre tuiteges."

I acaba amb una cita de Joseph Weinzembaum, professor emèrit del Massachusetts Institute of Technology: "L'ésser humà encara pot apagar l'ordinador. Tot i així, cada dia s'haurà d'esforçar més per conservar aquest privilegi."