Morandi 1954 |
dimarts, 31 de maig del 2022
Inquietud
dilluns, 30 de maig del 2022
Intimitat del valor
Vallotton 1911 |
"El valor és secret perquè és tot intimitat, una intimitat amb nosaltres mateixos i amb totes les coses, una intimitat que sempre està en risc de dissipar-se i de perdre's, que cal mantenir i aprofundir sense parar. És la intimitat d'un acte que cal refer sempre, que només sembla d'entrada un refús envers l'ésser per tal d'esdevenir un consentiment a la raó de ser, que exigeix que descobrint-lo li restem sempre fidels i el fem sempre operatiu.
Aquesta és la raó per la qual el valor no es pot deslligar mai d'un mateix, ni adquirir cap característica d'exterioritat, ni que sigui intel·lectual. Ja que ell no és mai el que es pot veure o pensar, sinó només el que es pot sentir o voler.
És la intimitat i el secret del valor el que li dóna també la seva fragilitat, la possibilitat de no trobar-lo o de perdre'l des del moment en que l'atenció esdevé una mica menys present o la voluntat una mica menys pura. No se l'ha doncs d'identificar tant amb el secret de manera que cadascú pugui pensar que el valor sigui només el seu propi secret; ja que llavors s'esdevé que el valor resta per a ell purament subjectiu i que tan aviat es complagui en el silenci i la separació, com que gemegui pel seu isolament i la seva impotència. En tots dos casos es pot dir que el valor roman purament virtual, la qual cosa, en el primer pas, corre el risc d'esdevenir-li suficient i, en el segon cas, de desesperar-lo. No és que el valor tingui un caràcter exterior i comú que permetria reconèixer-lo, però hi ha en ell una intimitat més profunda que la pròpia on totes les consciències arrelen, el que fa que, quan diversos éssers comuniquen en el mateix valor, semblen uns iniciats."
diumenge, 29 de maig del 2022
Valverde: Salmo de la mano de Dios
Rouault 1945 |
"Oh Señor, Tú sostienes con tu mano
todos nuestros momentos, sin cansancio ni olvido:
cada instante nos sacas de la nada,
nos haces nuevamente,
concitando las mil casualidades
que hacen que un cuerpo vivo pueda seguirlo siendo.
... Y todo ¿ para qué? Para poder seguir
gastando vida y vida inútilmente,
para dar pasos vanos,
para volvernos contra la mano que nos alza,
para, lo que es peor, olvidarte, y sentados
en Tu mano creer que nos lo somos todo.
Y Tú no te fatigas
y a tus hijos mimados sigues soplando el fuego
sin dormir, ni olvidarte del más bajo
como todos de Ti...
dissabte, 28 de maig del 2022
Tinder
Delvaux 1938 |
divendres, 27 de maig del 2022
Autotranscendència
Schmidt-Rottluff 1924 |
Viktor E. Frankl a L'home a la recerca de sentit (segona part, 1962)
dijous, 26 de maig del 2022
Tres moments simultanis
Soutine 1921 |
dimecres, 25 de maig del 2022
Expiació
Tàpies 1963 |
Sembla ser que expiar és pagar, reparar un crim o falta. O bé esborrar la culpabilitat mitjançant alguna acció simbòlica o ritual. Totes dues nocions em van bé, es complementen. I ambdues deuen ser aplicables a nivell individual i a nivell col·lectiu. Ara només em vull referir a aquest segon.
El Dietari del poeta noucentista català Josep Maria López-Picó (1886-1959), que abasta el període 1929-1959, planteja amb intensitat una qüestió delicada: Catalunya havia d'expiar els esdeveniments dels anys trenta del segle XX? I en aquesta línia ens podem preguntar: Ho ha fet, ho ha sabut fer? O bé encara en portem la càrrega a sobre? Marquen aquests fets el nostre present? La resposta fàcil és dir que no, que han passat massa anys i massa coses, que el que va passar llavors ja només és història, passat. Però no aconsegueixo estar-ne segur. I em fa por que arrosseguem aquest pes sense ni saber-ho, sense tenir-ne consciència. Em sembla que seria important tornar a parlar del que va passar en aquest període. Encara que sembli que no pot tornar a passar. El passat hi és, pesa, ho vulguem o no. És una qüestió que m'ha vingut sovint al cap en llegir coses sobre la República i la Guerra Civil.
No som l'únic país que no ha aconseguit expiar el seu passat, evidentment. Ha expiat Espanya la colonització americana? No ho crec. Han expiat els Estats Units la matança dels indis, la matança dels bisons, l'esclavatge dels negres? Tampoc ho crec. Ha expiat França el terror de la Revolució de 1789 i l'imperialisme napoleònic? No m'ho sembla pas. Han expiat els britànics la creació del seu imperi i el tràfec d'esclaus (compartit amb altres)? Ha expiat Rússia el terror de la Revolució de 1917, les purgues de l'estalinisme, el gulag? No ho crec. Ha expiat Alemanya el nazisme i l'holocaust? No n'estic prou segur. Ha expiat Turquia el genocidi armeni? Encara no se'n pot ni parlar. Ha expiat Itàlia el feixisme i la invasió d'Abissinia? Ha expiat la Xina la Revolució cultural? S'han expiat els crims als Balcans, a Rwanda, a Cambodja? Com costa que les societats assumeixin conscientment les seves faltes! Perquè no es tracta de canviar la història, sinó d'assumir allò que es va fer malament en un determinat procés històric, allò que anava més enllà de la justesa d'uns ideals, allò que era excés per motius de venjança, de sadisme, de crueltat gratuïta. Que de vegades costa establir la línia divisòria? Certament. Però aquí està la gràcia, saber assumir allò que era innecessari i injustificable. Per això se n'ha de parlar.
I els catalans no n'hem parlat, o no n'hem parlat prou. Primer, perquè en temps del franquisme no era possible. Després, perquè l'antifranquisme va reproduir o incorporar vells esquemes i tòpics que també ho impedien; la retòrica revolucionària de finals dels seixanta n'és un exemple. Més tard, perquè la transició a la democràcia feia aconsellable no reobrir velles ferides. I ara no sabem gaire com ho hauríem de fer, i els fets cada vegada queden més lluny i més incapaços som de revisar-los. I anem tancant en fals la ferida. I anem mirant de construir el país sobre uns fonaments no prou sòlids.
dimarts, 24 de maig del 2022
Llavis
demanant-li una ajuda per a la meva llarga vida;
Omar Khayyam (1048-1131)
dilluns, 23 de maig del 2022
Corbí: La bellesa és veritat i la veritat és bellesa
Kirchner 1914 |
diumenge, 22 de maig del 2022
Daodejing 36
Klee 1925 |
"El que es contrau,
va començar expandint-se.
El que s'afebleix,
va començar enfortint-se.
El que s'ensorra,
va començar construint-se.
Per rebre,
primer cal donar.
D'això se'n diu "comprensió de l'ocult".
El que és tendre i feble
pot vèncer el que és dur i fort.
Els peixos no han de sortir de la fondària de les aigües,
el poder no ha de ser exhibit."
Daodejing 36
Text sencer a https://aglapertu.blogspot.com/2020/11/el-daodejing.html
dissabte, 21 de maig del 2022
Carboni i vida
divendres, 20 de maig del 2022
Ego i espiritualitat
Lucian Freud 1987 |
dijous, 19 de maig del 2022
Encara més sobre Morandi
Morandi 1951 |
Morandi 1958 |
dimecres, 18 de maig del 2022
Marc Aureli VII, 5: Per a la comunitat
dimarts, 17 de maig del 2022
Més sobre Morandi
Morandi 1960 |
dilluns, 16 de maig del 2022
Drets
Reynolds 1766 |
John Halifax, Gentleman és una novel·la escrita el 1856 per Dinah Maria Mulock (1826-1887) - coneguda a partir del seu matrimoni el 1864 com a Dinah Maria Craik - que planteja les reivindicacions de les classes mitjanes per a ser tractades amb peu d'igualtat amb l'aristocràcia a l'Anglaterra de la Reina Victòria (1819-1901), que era també l'Anglaterra de Karl Marx (1818-1883).
Els capítols VII i VIII de la novel·la plantegen obertament el conflicte entre dos drets fonamentals: el dret a la vida i el dret a la propietat. Situats en la gran fam que tingué lloc a Anglaterra el 1800 com a fruit de males collites i la guerra amb Napoleó, la gent pobra afamada reclama el blat acumulat als molins, i els propietaris es resisteixen a cedir-lo, anant a parar a aldarulls com ara l'amenaça de cremar les llars dels propietaris. En la novel·la se salva la situació amb la intervenció d'un empleat del propietari que aconsegueix evitar l'incendi de la casa a base de convidar a menjar als amenaçadors i lliurar-los vals que els donaven dret a certes quantitats de farina.
És una tensió difícil la que hi ha entre els dos drets. Sobre el paper, tothom acceptaria la prioritat del dret a la vida sobre el dret a la propietat. Però una aplicació radical d'aquesta prioritat probablement eliminaria el dret a la propietat, que en canvi és objecte d'una important protecció a la major part dels sistemes jurídics. De fet, a la pràctica, la situació real sembla ser la de la prioritat del dret a la propietat sobre el dret a la vida, com s'exposa amb cruesa i simplicitat en els capítols esmentats. Es tracta, probablement, d'una tensió permanent entre els dos drets que cal saber anar gestionant honestament en cada circumstància concreta.
diumenge, 15 de maig del 2022
Ni objecte ni concepte
Vallotton 1914 |
"El valor no pot mai ser reduït ni a un objecte ni a un concepte. Si se'l pot negar, és precisament perquè defuig tots els esforços que puguem fer per a determinar-lo i definir-lo. No és mai donat, de manera que hi hagi una experiència que permeti amb certesa assolir-lo. El que no participa del valor, com mostra per exemple la insensibilitat estètica, no sabrà mai el que és. Tampoc no es pot construir com un concepte que jo controlo i que m'hi dóna accés. No és ni una propietat de les coses ni un acte arbitrari que, de cop, el faria sorgir. Que el valor sigui el trencament de la indiferència, que sigui l'interès mateix amb que ens prenem l'existència, que aquest interès no pugui ser forçat, que el real hi hagi sempre de respondre, que tingui el seu origen al cor mateix del desig, tot i que la raó s'hi hagi de posar d'acord, que hi hagi en ell graus que en cada moment ens el fan més llunyà o més proper, una contrarietat interior que ens obliga a realitzar-lo o a combatre'l, que sigui una qualitat que defuig la mesura i el nombre, tot això mostra prou bé que el valor és invisible i secret, que només s'ofereix a qui el cerca i l'estima, que no es mostra mai al que roman en el món com un espectador pur, que només el pot reconèixer aquell la vida del qual ja ha estat penetrada per ell."
dissabte, 14 de maig del 2022
Advaita
divendres, 13 de maig del 2022
Determinar-se
Schmidt-Rottluff 1923 |
dijous, 12 de maig del 2022
Elogi de l'atzar
Max Ernst 1937 |
dimecres, 11 de maig del 2022
Daodejing 40
Gerhard Richter 1977 |
"El retorn a l'origen és la dinàmica del Dao.
La subtilitat és la manera d'actuar del Dao.
Tot existeix, però l'existència ha sorgit del no res."
Daodejing 40
Text sencer a https://aglapertu.blogspot.com/2020/11/el-daodejing.html
dimarts, 10 de maig del 2022
Petrarca: Sonet 3
Simone Martini 1315 |
"Era il giorno ch’al sol si scoloraro
per la pietà del suo factore i rai,
quando i’ fui preso, et non me ne guardai,
ché i be’ vostr’occhi, donna, mi legaro.
Tempo non mi parea da far riparo
contra colpi d’Amor: però m’andai
secur, senza sospetto; onde i miei guai
nel commune dolor s’incominciaro.
Trovommi Amor del tutto disarmato
et aperta la via per gli occhi al core,
che di lagrime son fatti uscio et varco:
però, al mio parer, non li fu honore
ferir me de saetta in quello stato,
a voi armata non mostrar pur l’arco."
Versió catalana de Miquel Desclot (2003):
"Era el dia que al sol li empal·lidiren
els raigs, del seu autor bo i compadit,
quan vaig ser pres, trobant-me inadvertit,
que els vostres ulls, senyora, em posseïren.
En aquell temps els meus no s'asserviren
a guardar-se d'Amor: que protegit
jo em creia; tal que el meu mal i neguit
en el comú dolor es decidiren.
Amor em veia del tot desarmat
i obert el pas pels ulls al cor ombrós,
que de llàgrimes són portal amarg:
a parer meu, però, no fou honrós
ferir-me de sageta en tal estat
i a vós, armada, ni menys mostrar l'arc."
Versió catalana d'Osvald Cardona (1955):
dilluns, 9 de maig del 2022
Radicalitat
diumenge, 8 de maig del 2022
Daumier
Daumier 1848 |
La sala dedicada a Honoré Daumier (1808-1879) al nostre Museu virtual.
https://photos.app.goo.gl/MrUFVb13tatm47St8
dissabte, 7 de maig del 2022
Set punts
divendres, 6 de maig del 2022
Ningú ha tornat
De l'altre món no n'ha tornat ningú per poder-li preguntar,
finalment, com van acabar els passatgers d'aquest."
Omar Khayyam (1048-1131)
dijous, 5 de maig del 2022
Religió
Soutine 1922 |
dimecres, 4 de maig del 2022
Rossetti: Cor meu
Dante Gabriel Rossetti 1870 |
dimarts, 3 de maig del 2022
Símbol i imaginació
Morris Louis 1959 |
"El símbol és la primera matèria de la imaginació, el seu principal factor constituent, que fa de la necessitat (les mancances i limitacions fonamentals de l'ésser humà), virtut. Per això el símbol és el mode de presentar l'impresentable, de fer visible l'invisible, de tornar sensible l'intel·ligible. És, en definitiva, l'expressió de la facultat imaginativa de l'ésser humà en la seva fecunditat creadora."
dilluns, 2 de maig del 2022
Tal com som
Lucian Freud 1976 |