dimarts, 20 d’abril del 2021

El poder ixtlànic



Un dels conceptes més colpidors de la cosmovisió de Carlos Castaneda és la seva noció de "poder". No està lligada al poder polític, sinó que és una capacitat personal, pròpia dels individus.

Assenyalem-ne alguns trets:

- És “personal”, individual, part de la dinàmica de creixement, de maduració com a persones.

- Es pot “caçar”, extreure sobretot de l'entorn natural (captar, cercar, més aviat amb l’atenció difusa del buscar bolets).

- Es pot acumular, de fet s'ha d'acumular de mica en mica per tal que pugui esdevenir transformador de la persona, fins a tenir-ne prou com per a lliurar una "batalla de poder", un salt de transformació personal.

- Hi ha llocs que n’afavoreixen la captació (i objectes, i gestos, i menjar).

- Ens hi confrontem, és un repte que se'ns presenta.

- Ens hi hem de fer accessibles, posar-nos al seu abast; cal una predisposició d'abandonament, d'obrir-s'hi, de deixar-se amarar per ell.

- És estrany, insòlit; no se’n pot parlar (ni pensar-lo!) si no se’n té una mica.

- No es nota, no es percep, quan se l’està guardant; ens n'assabentarem després, pels seus efectes, per les capacitats que ofereix.

- Té trets de la fe, de la gràcia, de l’Esperit Sant. Però no és vessat damunt nostre (com la gràcia santificant), ni ens és enviat (com l’Esperit Sant), ni el podem robar (com el foc sagrat dels déus) sinó que ha de ser caçat-captat de la natura amb l’ajuda dels mestres (pel qui té habilitats de caçador).

- Interessar-se pel poder és una opció. Qui la fa pot mirar d'esdevenir caçador de poder. Si n'acumula prou accedirà a la condició de guerrer. i el següent pas serà el d'esdevenir home de coneixement, amarat de lucidesa.

- El poder permet endreçar el tonal (la nostra dinàmica quotidiana), i netejar dins nostre un espai que permeti la irrupció del nagual (la divinitat, l'altre món). En fer això, hom assoleix la totalitat d’un mateix.

- Les tècniques o recursos que fa servir el poder són bàsicament: a) Esborrar la història personal, fer-se anònim i misteriós, no mostrar-se. b) Eliminar les rutines. c) No dubtar ni lamentar-se: prendre decisions. d) Practicar la parella atenció-abandó (estar molt atent a tot sense protegir-se, defensar-se). e) Tenir la mort per consellera (tenir-la sempre present). f) Preparar-se per a la darrera batalla sobre la terra (el moment que precedeix la mort, però que alhora és cada moment de la vida; viure cada moment com si fos el darrer).

- Els efectes del poder són l’equilibri personal, l’amor a la terra i la lluminositat.