dilluns, 16 de maig del 2022

Drets

 

Reynolds 1766


John Halifax, Gentleman és una novel·la escrita el 1856 per Dinah Maria Mulock (1826-1887) - coneguda a partir del seu matrimoni el 1864 com a Dinah Maria Craik - que planteja les reivindicacions de les classes mitjanes per a ser tractades amb peu d'igualtat amb l'aristocràcia a l'Anglaterra de la Reina Victòria (1819-1901), que era també l'Anglaterra de Karl Marx (1818-1883).

Els capítols VII i VIII de la novel·la plantegen obertament el conflicte entre dos drets fonamentals: el dret a la vida i el dret a la propietat. Situats en la gran fam que tingué lloc a Anglaterra el 1800 com a fruit de males collites i la guerra amb Napoleó, la gent pobra afamada reclama el blat acumulat als molins, i els propietaris es resisteixen a cedir-lo, anant a parar a aldarulls com ara l'amenaça de cremar les llars dels propietaris. En la novel·la se salva la situació amb la intervenció d'un empleat del propietari que aconsegueix evitar l'incendi de la casa a base de convidar a menjar als amenaçadors i lliurar-los vals que els donaven dret a certes quantitats de farina.

És una tensió difícil la que hi ha entre els dos drets. Sobre el paper, tothom acceptaria la prioritat del dret a la vida sobre el dret a la propietat. Però una aplicació radical d'aquesta prioritat probablement eliminaria el dret a la propietat, que en canvi és objecte d'una important protecció a la major part dels sistemes jurídics. De fet, a la pràctica, la situació real sembla ser la de la prioritat del dret a la propietat sobre el dret a la vida, com s'exposa amb cruesa i simplicitat en els capítols esmentats. Es tracta, probablement, d'una tensió permanent entre els dos drets que cal saber anar gestionant honestament en cada circumstància concreta.