dissabte, 21 de maig del 2022

Carboni i vida





"Hi ha milers de milions de sistemes planetaris i entre ells només un de cada mil planetes és habitable; però tot i així aquests són centenars de milions, per la qual cosa és lògic que hi hagi altres planetes habitats.

Què fa que un planeta sigui habitable?

No ha de ser ni gaire calent, ni gaire fred, ni gaire petit, ni gaire gran...

No hi pot haver altres formes de vida resistents a condicions més extremes?

No estic caient en l’antropocentrisme. Podria concebre altres formes de vida, però senzillament no són possibles.

Per què?

Prenguem una forma de vida simple: una cèl·lula: ésser viu, un organisme unicel·lular...

Quan un ésser es considera viu?

Quan fa el que fa aquesta cèl·lula: sap protegir-se de l’entorn per un embolcall; és capaç d’intercanviar energia; pot captar nutrients; però el més important és que cada vegada que es replica la cèl·lula mare transmet la informació a la seva filla, perquè pugui, al seu torn, viure. Tota la complexitat de la vida es transmet així d’una generació a l’altra.

Aquesta informació és el codi de l’ADN?

I aquest codi de l’ADN és una llarga cadena de molècules que codifica la totalitat de cada ésser viu. Però si l’escalfem per sobre de 150˚C, aquesta cadena es trenca; i si el refredem per sota de -20˚C, tampoc no pot fer la seva funció: aquest rang de temperatura en el qual la vida és possible és el de l’aigua...

No hi podria haver altres maneres de vida a l’univers més enllà del carboni?

No, perquè només el carboni és capaç de formar molècules que donin lloc a la vida. Cap altre element –es va parlar del silici– no és viable.

I si hi hagués altres elements a l’univers que desconeixem?

Els coneixem tots. I són els de la taula periòdica. No n’hi ha més.

Per això estem fets dels mateixos elements que les estrelles?

Però només la química del carboni en combinació amb l’aigua donen lloc a la vida. Els astrònoms han obtingut milions de resultats i sempre apareixen els mateixos elements a l’univers. Així que només hi ha vida on es generen aquestes cadenes de carboni."


Michel Mayor, Premi Nobel de Física pel descobriment d’exoplanetes habitables, a La contra de Lluís Amiguet de La Vanguardia del 17.05.2022